πρότεινα  σύγκληση σύσκεψης άμεσα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αποφασιστεί η βέλτιστη δυνατή λύση

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αποχέτευση Δήμου Σαρωνικού

Αντιπαρερχόμενος τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Δημάρχου Σαρωνικού και αφορούν στο πρόσωπό μου, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο δελτίο τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για το θέμα της αποχέτευσης, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον Δήμο Σαρωνικού πολλώ δε μάλλον στον Δήμαρχο Σαρωνικού προσωπικά, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

Την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε ημερίδα – τεχνική συνάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συνεργασία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ και την υποστήριξη της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων για την παρουσίαση και συζήτηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου Υποδομών Λυμάτων για τους Οικισμούς Γ’ Προτεραιότητας, με έμφαση στην Αποχέτευση της Ανατολικής Αττικής, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σχεδόν όλων των Δήμων της περιοχής με την απουσία ωστόσο του Δήμου Σαρωνικού.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκα και εγώ με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, παρουσιάζοντας την κατάσταση σε όλη σε όλη την Ανατολική Αττική, θέτοντας παράλληλα και το θέμα της αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού και του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί. Με την υπ’ αριθμ. 17511/16-1-2012 (συνεδρίαση 1061) ομόφωνη απόφαση της ΕΥΔΑΠ, η παραλιακή ζώνη του Δήμου Σαρωνικού είχε εγκριθεί να αποχετευτεί στην Ψυτάλλεια μαζί με την Παλλήνη. Επιπλέον με τις υπ’ αριθμ. 119249 και 119250/10-5-2012 πράξεις, το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΠΠΕΡΑΑ (προϋπολογισμού περίπου 80.000.000 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παλλήνη παρέμεινε ενταγμένη στο προαναφερόμενο έργο και μόλις πρόσφατα (8-11-2017) εγκρίθηκε να αποχετευτούν στην Ψυτάλλεια και οικισμοί της Βόρειας Αττικής (Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Βαρνάβας κλπ). Αντίθετα ο Δήμος Σαρωνικού απεντάχθηκε από το έργο (το 2016) μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού για ίδρυση ΚΕΛ στα Καλύβια. Από τότε λόγω των έντονων αντιδράσεων και των δυναμικών κινητοποιήσεων των κατοίκων η απόφαση για τη δημιουργία ΚΕΛ ανακλήθηκε και σήμερα το θέμα βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο.

Στην ημερίδα – τεχνική συνάντηση της περασμένης Παρασκευής και ενώπιον εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Αττικής καθώς και στελεχών της Επιτροπής Καθοδήγησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έθεσα ως πρώτη προτεραιότητα την επαναφορά σε ισχύ της απόφασης ένταξης της ΕΥΔΑΠ (2012) που αποτελεί και την οικονομικότερη και άμεσα υλοποιήσιμη λύση όπως εξάλλου έγινε και με τους άλλους Δήμους της Αττικής που προαναφέραμε.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού που αυτή τη στιγμή παραμένει σε εκκρεμότητα και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης τις αμέσως επόμενες ημέρες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αποφασιστεί η βέλτιστη δυνατή λύση.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: τα μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται με την απουσία, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, μυστικές συνεδριάσεις και μεγαλόστομες εξαγγελίες αλλά με διαφάνεια, ανοιχτές διαδικασίες, συζήτηση, συνεργασία, διεκδίκηση και κυρίως με την αποδοχή και συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης, είμαι πρόθυμος να βοηθήσω από τη θέση που βρίσκομαι εάν μου ζητηθεί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής

ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

 

H επιστολή του Δημάρχου Σαρωνικού: www.ebdomi.com/eidiseis-nea/13979-o-dhmarxow-sarvnikou-dhlvnei-oti-tha-lysei-to-apoxeteftiko-mesa-sti-thiteia-tou.html

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 378 guests και κανένα μέλος