με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής 

 

            Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στη συνεδρίαση της 27ης Σεπτεμβρίου η σύναψη και οι όροι σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την υλοποίηση του έργου «Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου στο διατηρητέο συγκρότημα Μηχανουργείου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου Τ.Π.Π.Λ.».

            Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην εισήγησή του αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία της Λαυρεωτικής και ειδικά των μεταλλείων τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και στα νεώτερα χρόνια και επισήμανε ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της Λαυρεωτικής. Για τον σκοπό αυτό έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις εργασίας και συσκέψεις με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Νεότητας Εύης Αποστολάκη και της ίδια της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Στάθηκε επίσης ο Π. Φιλίππου στη σημαντική προσπάθεια – εργασία που έχει επιτελέσει το ΕΜΠ τα τελευταία 20 χρόνια για την ανάδειξη του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (εγκαταστάσεις πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου) και έχει καταστήσει το Λαύριο κέντρο βιομηχανικής κληρονομιάς και βιομηχανικής αρχαιολογίας. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί το Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις του Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά και του Αναπληρωτή Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκου Μπελαβίλα, οι οποίοι ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Αττικής για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.686.500,00€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Φορέας εκτέλεσης του έργου θα είναι το ΕΜΠ με την επιστημονική αρωγή των εξειδικευμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η υλοποίηση τριών Υποέργων:

  1. Διατηρητέο Συγκρότημα Μηχανουργείου στο Τ.Π.Π.Λ. – Διαμόρφωση Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου – Οικοδομικά
  2. Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχειακού Υλικού καθώς και Μεταλλικών και Ξύλινων Αντικειμένων για τη διαμόρφωση Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου
  3. Μουσειολογική – Μουσειογραφική Εφαρμογή για τη δημιουργία του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου.

Το έργο θα εκτελεστεί εντός του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (στο Διατηρητέο Συγκρότημα Μηχανουργείου). Σκοπός του έργου είναι η σύνδεση του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου με τις δραστηριότητες του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ώστε να αποτελέσει μοναδικό παράδειγμα ενός σύγχρονου μουσείου, προβάλλοντας τις έννοιες «ιστορικό περιεχόμενο – αντικείμενο – δρώμενα – σύγχρονη βιομηχανία – κοινωνική διάσταση».

Επιπλέον, το Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου αναμένεται να συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αντίληψη του βιομηχανικού μουσείου όχι μόνο ως τόπου συλλογής, προστασίας και προβολής τεκμηρίων και αντικειμένων, αλλά και της κοινωνικής ιστορίας, στην ανάδειξη της φυσικής ιστορίας του Λαυρεωτικού χώρου (γεωλογία, μεταλλοφορία, κοιτασματολογία, ορυκτά που έτυχαν παραγωγικής εκμετάλλευσης – μεταλλεύματα), καθώς και στη συγκριτική παρουσίαση της αρχαίας και νεότερης μεταλλευτικής – μεταλλουργικής τεχνικής και την ανάδειξη της βιομηχανικής και αστικής αρχιτεκτονικής βιομηχανικών χωριών και της πολεοδομικής εξέλιξης της μεταλλευτικής πόλης του Λαυρίου.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 259 guests και κανένα μέλος