Από το «αἰέν ἀριστεύειν"  περάσαμε σήμερα δυστυχώς στο "αἰέν ἀχρηστεύειν"

«ρωτηθείς (Ἀριστοτέλης) τίνι διαφέρουσιν οἱ πεπαιδευμένοι τῶν ἀπαιδεύτων ὅσῳ, εἶπεν, οἱ ζῶντες τῶν τεθνεώτων».

(Διογένης Λαέρτιος, 3ος μ.Χ, Βίοι Φιλοσόφων, βιβλίο 5, 19, 6)

(= Όταν ρωτήθηκε ο Αριστοτέλης σε τί διαφέρουν οι μορφωμένοι από τους αμόρφωτους, απάντησε: όσο διαφέρουν οι ζωντανοί από τους νεκρούς).

«ρωτηθείς (Ἀριστοτέλης) πῶς ἄν προκόπτοιεν οἱ μαθηταί, ἔφη ἐάν τούς προέχοντας διώκοντες τούς ὑστεροῦντας μή ἀναμένωσι».

(Διογένης Λαέρτιος, 3ος μ.Χ, Βίοι Φιλοσόφων, βιβλίο 5, 20, 7)

(= Όταν ρωτήθηκε ο Αριστοτέλης πώς θα προοδεύσουν, αριστεύσουν οι μαθητές, απάντησε: αν κυνηγώντας τους προπορευόμενους/πρώτους δεν περιμένουν τους υστερούντας, τους καθυστερημένους).

«δῆλον γάρ ὅτι νομίζεις ἀργύριον καί χρυσίον οὐδέν βελτίους ποιεῖν τούς ἀνθρώπους, τάς δέ τῶν σοφῶν ἀνδρῶν γνώμας ἀρετῇ πλουτίζειν τούς κεκτημένους».

(Ξενοφών, 430-355, Απομνημονεύματα, βιβλίο Δ, κεφ. 2, 9)

(= γιατί είναι προφανές ότι θεωρείς πως τα αργυρά και τα χρυσά νομίσματα, καθόλου δεν κάνουν καλύτερους τους ανθρώπους, οι γνώμες όμως των σοφών ανδρών πλουτίζουν με αρετή εκείνους που τις κατέχουν).

«Αν ένα άτομο δεν παίρνει την εκπαίδευση που επιθυμεί από την κοινωνία, το άτομο αυτό αδικείται από την κοινωνία».

 

«Αν δεν είχε υπάρξει ποτέ ο Ελληνικός Πολιτισμός, δεν θα είχαμε αποκτήσει πλήρη συνείδηση, που θα πει δεν θα είχαμε γίνει ολοκληρωμένοι άνθρωποι».

(Γουίσταν Χιου Ώντεν, 1907-1973, Άγγλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας)

«Όλοι οι πολίτες του κόσμου είναι ολίγον Έλληνες - Όλη η Δύση είναι Ελλάδα - Όλοι οι Δυτικοί είναι Έλληνες σε εξορία».

(Χόρχε Λούις Μπόρχες, 1899-1996, Αργεντινός ποιητής - συγγραφέας)

«Ο Οικουμενικός Άνθρωπος είναι η απάντηση στα παγκόσμια προβλήματα»

(Ομιλία Κατερίνας Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Αρχαία Ολυμπία 28 έως 31 Αυγούστου 2016 με θέμα: “Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος - (Timeless Greece = αείχρονος Ελλάς)

σ.σ. Αξίζει να μελετήσετε την ομιλία της στο διαδίκτυο.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017!

 

Για μας τους Έλληνες, ο μήνας Σεπτέμβριος έχει χαρακτηριστεί “Μαύρος”, γιατί μας θυμίζει τη σφαγή της Σμύρνης (1922) και το πογκρόμ (= διωγμός) των Ρωμιών της Πόλης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Είναι ο μελανότερος μήνας του χρόνου.

Κάθε χρόνο από το 1926 πραγματοποιείται η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ένας θεσμός που έχει ταυτιστεί με την πολιτική και οικονομική ιστορία του τόπου. Η φετινή 81η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί από 10 - 18 Σεπτεμβρίου και συμπίπτει με μια ξεχωριστή επέτειο αυτή των 90ών γενεθλίων της.

Οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί εξαγγέλουν υποσχέσεις, μεταρρυθμίσεις και προγράμματα κυβερνητικής πολιτικής που δεν πρόκειται να εφαρμόσουν ποτέ!

Αλλά είναι και ο μήνας της Παιδείας, αφού ανοίγουν τα σχολεία μετά τις θερινές διακοπές και μαθητές και εκπαιδευτικοί επανέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας με την ευχή τα προβλήματα να ‘ναι λιγότερα από πέρυσι. Δυστυχώς όμως με ευχολόγια και παρακάλια δεν αλλάζει η χρονίως νοσούσα κατάσταση της Παιδείας.

Μια έκφραση - συμβουλή που αποτέλεσε ιδανικό για τον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο (και όχι μόνο!) παρουσιάζεται δυο φορές στην Ιλιάδα. Αυτή την τόσο σπουδαία φράση την απευθύνει ο Πηλέας στο γιο του Αχιλλέα και ο Ιππόμαχος στο γιο του Γλαύκο (Όμηρος, Ιλιάς, Λ 784 και Ζ 208).

Από το «αἰέν ἀριστεύειν καί ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων» περάσαμε σήμερα δυστυχώς στο «αἰέν ἀχρηστεύειν καί ἰσόπεδον ἔμμεναι ἄλλων».

Αξίζει να μελετήσει κανείς τους στίχους, 144 έως 236 του Ζ της Ιλιάδας. Σ’ αυτούς τους στίχους βρίσκονται αντιμέτωποι ο Γλαύκος ο γιος του Ιππομάχου (Τρώας) και ο Διομήδης ο γιος του Τυδέα (Αχαιός) και είναι έτοιμοι να μονομαχήσουν (Αριστεία). Μέσα από το διάλογο αποδεικνύεται πως είναι πρώτα ξαδέλφια (ξεῖνοι πατρώιοι), αμέσως σταματούν την αιματοχυσία, δίνουν τα χέρια και ανταλλάσσουν τα όπλα τους ως δώρα.

Αυτά βέβαια τα τόσο αποκαλυπτικά δεν τα διδάσκουν στα σχολεία, αλλά αποσιωπούν πως ο πόλεμος ο ΤρωικΟς Ηταν ΕμφΥλιος, ο πρώτος στον κόσμο.

Αυτό τεκμαίρεται και από τα λόγια του Νέστορα (Ιλιάς, Ι 63-64), που εκτοξεύει στον Διομήδη για τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου: «Ἀφρήτωρ, ἀθέμιστος, ἀνέστιός ἐστιν ἐκεῖνος ὅς πολέμου ἔραται ἐπιδημίου ὀκρυόεντος», που σημαίνει «ούτε Οικογένεια, ούτε Νόμο, ούτε Πατρίδα έχει αυτός που επιδιώκει τον φρικτό εμφύλιο πόλεμο».

Στο 10ο βιβλίο της Πολιτείας του Πλάτωνα (606 ε - 607α) δίκαια ο Πλάτων χαρακτήρισε τον Όμηρο “ως παιδευτήν της Ελλάδος”, «ὡς τήν Ἑλλάδα πεπαίδευκεν οὗτος ὁ ποιητής».

Κατά κοινή διαπίστωση, ο Όμηρος απέβη ο κατ᾽εξοχήν Παιδαγωγός, όχι μόνο της Ελληνικής Αρχαιότητας, αλλά και ολόκληρου του Ελληνοκεντρικού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, γιατί απέδειξε με το περιεχόμενο των επών του, ότι ο Αληθινός Πολιτισμός δεν μπορεί να οικοδομηθεί, αν δεν στηρίζεται στον Ανθρωπισμόν και στην πεποίθηση πως το Πνεύμα έχει τη δύναμη να αναδεικνύεται νικητής έναντι των υλικών εμποδίων.

Εμείς, τέτοιες αντισυμβατικές αποκαλυπτικές ιδέες θα σας φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας, που δεν τολμούν οι άλλοι να αποκαλύψουν, αλλά συγκαλύπτουν. Εμείς δεν θα γίνουμε συνένοχοί τους. Εμείς έννομο συμφέρον έχουμε το συμφέρον της Πατρίδας και στόχο μας να κυνηγάμε την αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος και να τη διαδίδουμε.

Αισιοδοξούμε ότι με μια άλλη Παιδεία Ανθρωποκεντρική, Ουμανιστική, Κλασσική θα επέλθη μια Δεύτερη Νεοαναγέννηση, ένας Δεύτερος Νεοδιαφωτισμός και ένας Τέταρτος Ανθρωπισμός. Έτσι θα λάμψει πάλι το Ελληνικό Πνεύμα και το Φως του θα διαλύσει τα σκοτάδια της αμάθειας, τους ψεύδους και της απάτης και θα ξαναγίνουμε αυτό που μας αξίζει Ελληνες, δηλαδή Φωτοδότες του Πνεύματος.

Την Τετάρτη 24.8.16, ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στις 450 σχολές και τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παγκόσμια πρωτοτυπία!!! Φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά, υποψήφιος ΓΕΛ, και όχι επιμέρους ειδικής κατηγορίας εισήχθη με τόσο χαμηλή βαθμολογία: 1560 μόρια (Μέσος Όρος βαθμολογίας 1,56!!!) στο τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη).

Η νέα σχολική χρονιά 2016 - 17 ξεκινάει με 21.000 εκπαιδευτικά κενά, που θα καλυφθούν από 21.000 προσλήψεις αναπληρωτών, όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης.

Οι βάσεις ανέβηκαν σε τουριστικές, ιατρικές, παραϊατρικές, πολυτεχνικές σχολές και βούλιαξαν σε παιδαγωγικές και οικονομικές!

Σε 135 τμήματα οι υποψήφιοι εισήχθησαν με βαθμολογία κάτω του 10! Τη χαμηλότερη βάση στα ΑΕΙ έχει το τμήμα Γεωγραφίας του Παν/μίου Αιγαίου με 5.941 μόρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του νεοϊδρυθέντος τμήματος μουσουλμανικών σπουδών στο ΑΠΘ, που αν και προσέφερε 30 θέσεις, αποτέλεσε προτίμηση 2.800 υποψηφίων!!

Οι περισσότεροι υποψήφιοι που δεν εισήχθησαν σε κάποια σχολή προέρχονται από το Α’ επιστημονικό Πεδίο, τον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν τις θεωρητικές σχολές είναι πολύ περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις (κάμψη κλασσικών σπουδών).

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή το Υπ. Παιδείας δίνει στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία για τις βάσεις και τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, ομολογώντας δημοσίως την παταγώδη αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος, που το ίδιο σχεδιάζει και εκπονεί.

Εμείς θέλουμε μια Παιδεία Αρίστη και όχι αρεστή

Υγιή και όχι ασθενή

Αξιολογημένη και όχι αναξιολόγητη

μια Παιδεία υποχρεώσεων και όχι μόνο δικαιωμάτων

Μια ελεύθερη και όχι κατευθυνόμενη Παιδεία.

Kι όπως έλεγε ο Γίγαντας της σκέψης (κατά Μαρξ) Αριστοτέλης, πριν 2400 χρόνια: Παιδεία, χωρίς παιδεία της καρδιάς δεν είναι παιδεία.

Πέτρος Ιωαννίδης

Καθηγητής φιλόλογος του 2ου ΓΕΛ Βούλας

* Εξισωτισμός = εξίσωση προς τα κάτω

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 230 guests και κανένα μέλος