Σε αυτόν οφείλεται η δημιουργία του Ορυκτολογικού Μουσείου του Λαυρίου 

 

Εργάστηκε με σεβασμό και υπευθυνότητα σε ανασκαφές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα: Ανατολική Μακεδονία, Κυκλάδες, Μεσσηνία, Δωδεκάνησα, Έδεσσα, Θεσσαλία, Αττική. Σημαντικότερη συνεισφορά του οι μελέτες του για τα μεταλλεία του γενέθλιου τόπου του, του Λαυρίου, αλλά και το λαμπρό παράδειγμα που υπήρξε για όλους τους συναδέλφους του.

Έναν «εργάτη της επιστήμης, υπηρέτη του πνεύματος, υπόδειγμα ήθους, ένα φωτεινό παράδειγμα για τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και όλο τον ακαδημαϊκό κόσμο» αποχαιρετά σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, την οποία υπηρέτησε με ζήλο και σεβασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής του θητείας», αναφέρει και η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης γεννήθηκε το 1938 στο Λαύριο και αναδείχθηκε σε έναν διακεκριμένο αρχαιολόγο με πλούσιο έργο στην αρχαιολογική του σκαπάνη.

Από το 2000 ως τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο με το οποίο ταυτίστηκε ιδιαίτερα ήταν η μελέτη των αρχαίων μεταλλείων και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της Λαυρεωτικής. Μελέτησε τους τύπους των αρχαίων πλυντηρίων του μεταλλεύματος και την αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα της περιοχής. Αυτό ήταν και το θέμα της διδακτορικής του διατριβής «Μέταλλα εργάσιμα και συγκεχωρημένα», αφιερωμένο στη λειτουργία και την κρατική οργάνωση των μεταλλείων του Λαυρίου κατά τους κλασικούς χρόνους.

Σ’ αυτόν οφείλεται και η δημιουργία του Ορυκτολογικού Μουσείου του Λαυρίου το 1986, από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, που εθήτευσε ως πρώτος πρόεδρός της.

Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του στη μελέτη και ανάδειξη του Δήμου του Αρχαίου Μυρρινούντος, στη Μερέντα Μαρκοπούλου, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη ανέδειξε μια από τις πτυχές της διαχρονικής ζωής στη γη των Μεσογείων.  

Σ’ αυτή τη γη, σ’ αυτά τα χώματα που ο ίδιος “ζυμωνόταν” ανοίγοντας παράθυρα της ιστορίας, στο Λαύριο, θα εναποτεθεί το σώμα του.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων: «...αγωνίστηκε μέσα από δύσκολα και πολλές φορές δυσερμήνευτα για άλλους σκάμματα και ιδίως στους δύσκολους εργαστηριακούς αρχαιολογικούς χώρους του Λαυρίου, γέννημα θρέμμα και ο ίδιος του τόπου της εργατιάς των μεταλλωρύχων, διδάσκοντας εμάς τους νεότερους αλλά και παλαιότερους συναδέλφους του μεθοδολογία ανασκαφής και μελέτης του υλικού, δηλαδή το Α και το Ω της αρχαιολογίας».

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Ευάγγελου Κακαβογιάννη απέστειλε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 210 guests και κανένα μέλος