Ρίξαμε το βάρος μας στα χρηματιστήρια αξιών και χάσαμε τις ΑΞΙΕΣ και τους ΑΞΙΟΥΣ

 

«Η καλύτερη άσκηση για την ανάπτυξη της ευφυΐας είναι η μελέτη της Ελληνικής Γλώσσας, διότι κάθε ΛΕΞΗ κρύβει και μία ΙΔΕΑ».

(Ζακλίν Ντε Ρομιγύ, 1913-2010, Γαλλίδα κλασσική φιλόλογος)

«Υπερασπισθείτε την ΕΛΛΛΑΔΑ, το ΕΘΝΟΣ στο οποίο οφείλουμε τα ΦΩΤΑ μας, τις ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ μας, τις ΤΕΧΝΕΣ μας. Η ΕΛ-ΛΑΣ* είναι το ΦΩΣ».

(Σόμερσετ Μωμ, 1874-1965, Βρετανός θεατρικός Συγγραφέας, Μυθιστοριογράφος)

* ΕΛ-ΛΑΣ = ηέλιος (ήλιος) + λας (πέτρα) = ηλιογή, η χώρα του φωτός.

«Υπερασπισθείτε την ΕΛΛΑΔΑ διότι σ’ αυτή χρωστάμε τα ΦΩΤΑ ΜΑΣ, τις ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, τις ΤΕΧΝΕΣ και όλες μας τις ΑΡΕΤΕΣ και μη φοβηθείτε ότι θα κλονιστεί η ισορροπία της Ευρώπης».

«Είθε η Ελληνική Γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών» (Φρανσουά Μαρί Αρουέ - Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος Διαφωτιστής).

«Για τη Μητέρα Γλώσσα μας τα Λάβαρα κρατείστε»

(Κωστής Παλαμάς, 1859-1943)

Σήμερα σας παρουσιάζουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος της εισήγησής μου που είχα κάνει στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, την 10.12.2011 με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις μας για την αναβάθμιση της γλωσσικής διδασκαλίας.

Η χρεοκοπημένη οικονομία μας μπορεί μετά από μια μικρή ή μεγάλη περίοδο ύφεσης να ανακάμψει. Η χρεοκοπία όμως του Πνεύματος αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της, γιατί οδηγεί σε ατροφία και αναπηρία του Νου, της Κρίσης και της Σκέψης.

Ρίξαμε το βάρος μας στα χρηματιστήρια αξιών και χάσαμε τις ΑΞΙΕΣ και τους ΑΞΙΟΥΣ!

Επενδύσαμε στους δείκτες τιμών και χάσαμε και την ΤΙΜΗ μας και τους ΤΙΜΙΟΥΣ.

Δανειστήκαμε, χρεοκοπήσαμε και βάλαμε υποθήκη το μέλλον των παιδιών και της χώρας μας!

Αγοράσαμε μετοχές και ομόλογα και ξεπουλήσαμε τη ΜΕΘΕΞΗ (πνευματική μετουσίωση) και την ΟΜΟΛΟΓΙΑ μας (τα πιστεύω μας).

Κυνηγήσαμε το απατηλό όνειρο της Προσωρινής Επιτυχίας και χάσαμε το όραμα της Σταθερής Ευ-πραξίας και της Πραγματικής Ευ-τυχίας.

Υποστήκαμε ανεπανόρθωτη ύφεση του φρονήματος, (Λώφησιν = παραίτηση) της Αξιοπρέπειας, της Υπόληψης και της Αξιοπιστίας μας!

Σήμερα ο όρος ΕΛΛΗΝ διεθνώς από τίτλος τιμής κατάντησε τίτλος ντροπής και αισχύνης!

Βιώνουμε μία ΓΕΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ που αφορά κυρίως στην Παιδεία και στον Ανθρωπισμό και όχι τόσο στην Οικονομία!

Πρέπει να προσβλέψουμε στον Απο-προσανατολισμό του σχολείου από την αγορά εργασίας και στον Ανα-προσανατολισμό του στον Άνθρωπο και στην Κλασσική Παιδεία.

Ο Άνθρωπος θα στήσει Αγορές Εργασίας για όλους, θα κατακτήσει μόνος του τη ζωή, αρκεί να του γυμνάσουμε την ΨΥΧΗ, το ΣΩΜΑ και τον ΝΟΥ.

Ακούγομαι, φοβάμαι, ρομαντικός και ουτοπικός. ΟΧΙ, αφού ο μεγαλύτερος Ρεαλισμός σήμερα είναι τούτος: η επιδίωξη του Ρομαντισμού. ΟΥΤΟΠΙΑ δεν είναι το μη πραγματοποιήσιμο, αλλά ό,τι δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Χρειαζόμαστε επειγόντως αναδιάρθρωση του χρέους μας και του PSI* αλλά κυρίως του Χρέους, που έχουμε απέναντι στη Γλώσσα / Λόγο, Ιστορία και Πολιτισμό.

Προτάσεις για την αναβάθμιση της Γλωσσικής διδασκαλίας

2 Nα αντιμετωπίσουμε τη Γλώσσα ως Μία, Ενιαία και Αδιαίρετη με Συνέχεια και Συνοχή, χωρίς διαχωρισμούς και διαιρέσεις που διαιωνίζουν και εντείνουν τη Γλωσσική σύγχυση, ασάφεια, αβεβαιότητα και βαθαίνουν τη γλωσσική κρίση.

2 Nα επαναφέρουμε τη χρήση και τη διδασκαλία του πολυτονικού συστήματος (ήτοι την ιστορική ορθογραφία των λέξεων) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την πρώτη του Δημοτικού, ως παιχνίδι με διαλόγους καθημερινής χρήσης, έως το τέλος του Λυκείου, ως άσκηση της κριτικής σκέψης.

Σημειωτέον ότι στην Οξφόρδη τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται πειραματικώς από την πρώτη τάξη του Δημοτικού, λόγω ερευνών που απέδειξαν πως η εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής εξαιτίας της λογικής και της μουσικότητας που τη χαρακτηρίζει αυξάνει τους μετρήσιμους δείκτες της Λεκτικής Νοημοσύνης και της Αφαιρετικής Σκέψης! (Ερευνα Ιωάννη Τσέγκου «Ανοιχτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο»).

2 Να επαναλειτουργήσουν τα αμιγώς Πρότυπα - Κλασσικά Λύκεια, όσο ακόμα υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, για να τολμήσει αυτό το εγχείρημα, ώστε να αναβιώσει η κλασσική - ανθρωπιστική παιδεία.

2 Nα εισαχθεί και να καθιερωθεί η διδασκαλία του μαθήματος «Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας και Γραφής», διότι η συνέχεια της Γλώσσας μπορεί εύκολα να κατακτηθεί και να καλλιεργηθεί μόνο αν διδαχτεί μέσα από όλη την ιστορική της διαδρομή (Διαχρονία -  Συγχρονία) και όχι με αποσπασματική και ελλειπτική σύνδεση της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

2 Nα αναδιαρθωθεί ριζικά η Γλωσσική Διδασκαλία με νέα αναλυτικά προγράμματα, νέα βιβλία, νέες μεθόδους διδασκαλίας, επιμορφωτικά σεμινάρια, διαλέξεις, συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα.

Το ζητούμενο δεν είναι η εκάστοτε αυξομείωση των ωρών διδασκαλίας, αλλά η αναδιαμόρφωση και πρακτική εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων. Αυτό που χρειάζεται είναι Ποιοτική και όχι Ποσοτική Αναβάθμιση της Γλώσσας μας.

2 Nα διδάσκεται συστηματικά το τρίτο μέρος της Γραμματικής, το Ετυμολογικό στη στοιχειώδη και Μέση Εκπαίδευση, ήτοι η παραγωγή και σύνθεση των λέξεων για να μπορούν οι μαθητές να εντοπίζουν το αρχικό / πρωτότυπο θέμα μιας σειράς από παράγωγες λέξεις. Να διακρίνουν την πρωτότυπη λέξη από την παράγωγη και να αναλύουν στα συνθετικά της μέρη μια σύνθετη ή παρασύνθετη λέξη.

«μεινον ἡττᾶσθαι τἀληθῆ λέγοντες τοῦ περιγενέσθαι μετά ἀπάτης»

(Σέξτος Εμπειρικός, 160-210 Γνώμαι, Γνώμη 164 b,1)

(Είναι καλύτερο να νικιέστε λέγοντας την αλήθεια, παρά να υπερισχύετε με απάτη και δόλο).

Εμείς, μέσω της ΕΒΔΟΜΗΣ, σας προσφέρουμε “Τροφή” για Σκέψη και όχι για Θρέψη και δη (ανα)μασημένη, όπως οι περισσότεροι, γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε ό,τι διαβάζουμε και όχι ό,τι τρώμε!

Μπείτε στον κόπο απλώς και μόνο από περιέργεια να κάνετε μια πλοήγηση/περιήγηση στο λήμμα “Ελληνική Γλώσσα”. Θα τρίβετε τα μάτια σας. Οι αναφορές / αποτελέσματα της Ελληνικής Γλώσσας σε σχέση με την Κινεζική και τη Σανσκριτική (αρχαία ινδική), απέχουν σε νούμερα εκατομμυρίων αναφορών, παρά το ότι η Κινεζική (για παράδειγμα) μιλιέται από το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ενώ όλοι οι λαοί της Γης προσπαθούν και επιδιώκουν να δανειστούν, να καταχραστούν, να σφετεριστούν ένα κομμάτι από την ελληνική μας Ιστορία και να το συγ-κολλήσουν / ενσωματώσουν στη δική τους, εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να απο-κολληθούμε απ’ τις ρίζες μας.

Μόνο εμείς οι Έλληνες απαξιώνουμε και καταστρέφουμε οτιδήποτε ελληνικό. Και τελικά έχουμε ...αυτό που μας αξίζει!!!

Η εικόνα σήμερα (Ιούλιος 2016) είναι ζοφερότερη απ’ ό,τι πέντε χρόνια νωρίτερα (2011). Εμείς τότε είχαμε θέσει το πρόβλημα, είχαμε προειδοποιήσει για τα «εξ αβουλίας» νέφη και είχαμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα.

Οι καλοί Δάσκαλοι είναι αυτοί που προβλέπουν το μέλλον και δεν “αυταπατώνται” λέγοντας “αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς μας ήρθαν”. Προλαμβάνουν το κακό και δεν προσπαθούν να το θεραπεύσουν, αφού έχει ήδη εκδηλωθεί. Πιστεύω ότι ανήκω - εκ του αποτελέσματος - στους καλούς και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.

Πέτρος Ιωαννίδης

Καθηγητής Φιλόλογος 2ου ΓΕΛ Βούλας

* PSI: Πρόκειται για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δανεισμό μίας χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, τράπεζες, επενδυτικές - ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία εσωτερικού - εξωτερικού, κ.λπ. αποτελούν τον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς το PSI, μόνο κράτη θα δανείζανε μία χώρα.

Στις ολιγοήμερες διακοπές σας, πέρα από τις θαλασσινές βουτιές, ρίξτε βουτιές και στα βιβλία. Η γνώση είναι δύναμη!

Στο επανιδείν. Καλή αντάμωση και ανάγνωση!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 209 guests και κανένα μέλος