Ενστάσεις στο Δασαρχείο Πειραιά και στο Κτηματολόγιο  

Εν όψει των ενστάσεων ενδιαφερομένων για τα καταγεγραμμένα ακίνητα στο Κτηματολόγιο του Δήμου 3Β, “πόλεμος” έχει ξεσπάσει για τα 124 στέμματα που βρίσκονται εκτός σχεδίου στη Βούλα και έχει χυθεί πολύ μελάνι, αλλά έχουν γίνει και μεγάλοι αγώνες για να διατηρήσουν το δασικό τους χαρακτήρα.

dogas sinenteuxiΕπειδή πολλά ακούγονται για ιδιοκτησίες που δήλωσαν ακίνητα στην περιοχή αυτή, ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της “Δημοτικής Βούλησης” Δημοσθένης Δόγκας κατέθεσε ερώτηση προ ημερησίας στη συνεδρίαση της 16.5.16, επισημαίνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η ανάληψη πρωτοβουλιών απο το Δήμο, ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα πλήξουν τον χαρακτήρα της περιοχής.

Παράλληλα είχε καταθέσει παρέμβαση στο Δασαρχείο για τη δασική έκταση των 124 στρεμμάτων του Πανοράματος Βούλας.

Επίσης 14 Μαΐου 2016 οι δημοτικοί σύμβουλοι, Δημοσθένης Δόγκας, Δημήτρης Κιούκης, Δημήτρης Δαβάκης και ο τέως δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Θανόπουλος, υπέβαλαν γραπτώς ένσταση προς το Δασαρχείο Πειραιά με την οποία επισημαίνουν απευθυνόμενοι στον Δασάρχη τα εξής:

“Σας παρακαλούμε να παρέμβετε ενιστάμενος κατά του τοπογραφικού διαγράμματος με κλίμακα 1:1000 και κατά του υπάρχοντος κτηματολογικού πίνακα και κτηματολογικού διαγράμματος, ώστε να αποσυρθεί το παραπάνω ανυπόστατο και ανακριβές και ψευδεπίγραφο ως άνω τοπογραφικό, ώστε να προστατευτεί το δάσος, το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον της περιοχής”.

Όπως τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή, “είναι ολοφάνερο ότι η περιοχή αυτή είναι εκτός σχεδίου δασική έκταση που ουδέποτε έχει αποβάλει τον δασικό της χαρακτήρα, κατά παράβαση δε της δασικής νομοθεσίας κατατμήθηκε σε μικρότερα τμήματα δάσους τα οποία επωλήθησαν στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες ως αγροτεμάχια, ενώ ήταν δασική”.

Υπενθυμίζεται ότι τα 124 στρέμματα του Πανοράματος, μετά από πολυετή και επίμονο αγώνα προστατεύονται από: Δύο αποφάσεις του Νομάρχη Πειραιά τα έτη 1977 και 1980, την απόφαση 1818/1982 του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμούς 1819/82, 1820/82 και 2334/87, καθώς και την πιο πρόσφατη ομόφωνη γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (78/2004).

Όλη η ένσταση

 

Προς το Δασαρχείο Πειραιά

Πλ. Ιπποδαμίας 8 Πειραιά

Κοιν.

1)         Γραφείο Υπουργού Γεωργίας

2)         Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Θέμα: «Δασική έκταση 124 στρ. Στη Βούλα»

Κύριε Δασάρχα,

Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στον τοπογραφικό χάρτη που αναρτήθηκε με κλ. 1:1000 στο κτηματολόγιο η δασική έκταση των 124 στρ. Πανοράματος Βούλας αναφέρεται ως «Αγροτική περιοχή».

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η έκταση αυτή είναι εκτός σχεδίων ΔΑΣΙΚΗ, όπως προκύπτει από:

1)         Τις δύο Αποφάσεις του ΝΒομάρχη Πειραιά των ετών 1977 και 1980.

2)         Την απόφαση 1818/1982 του Σ.τ.Ε. όπου απορρίπτει όλους τους λόγους των κατελλοριζίων

3)         Τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. 1819/82, 1820/82

4)         Την απόφαση 2334/1987 του Σ.τ.Ε.

5)         Την ομόφωνη γνωμάτευσή του Νομικού Συμβουλίου του κράτους 78/2004 που μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«κατ’ ακολουθίαν αυτών στο τιθέμενο ερώτημα προσήκει κατά την ομόφωνη γνώμη του τμήματος αρνητική απάντηση με τις ανωτέρω αποφάσεις του Σ.τ.Ε. ότι ουδέποτε απώλεσε τον, κατά τις διατάξεις του Ν. 998/1979, δασικό της χαρακτήρα και ως εκ τούτου, δεν μπορεί αυτή να αποχαρακτηρισθεί σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 11 του Ν. 3147/2003 και ακτά μείζονα λόγο να αποδοθεί στον αιτούντα αυτήν ως άνω συνεταιρισμό».

Είναι έτσι ολοφάνερο ότι η περιοχή αυτή είναι εκτός σχεδίου δασική έκταση που ουδέποτε έχει αποβάλλει τον δασικό της χαρακτήρα, κατά παράβαση δε της δασικής νομοθεσίας κατατμήθηκε σε μικρότερα τμήματα δάσους και επωλήθηκαν στους «φερόμενους ιδιοκτήτες» ως αγροτεμάχια, ενώ ήταν δασική.

Όπως δε χαρακτηριστικά αναφέρει και η γνωμ. Του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, δεν μπορούν να τους αποδοθούν.

Εν όψει των παραπάνω κ. Δασάρχα σας παρακαλούμε να παρέμβετε στο τοπογραφικού διαγράμματος κλ = 1:1000 και κατά του υπάρχοντος κτηματολογικού πίνακα και κτηματολογικού διαγράμματος ώστε να αποσυρθεί το παραπάνω ανυπόστατο και ανακριβές και ψευδεπίγραφο ως άνω τοπογραφικό, ώστε να προστατευτεί το δάσος, το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον της περιοχής.

Προς τούτο υποβάλλουμε συνημμένα όλα τα παραπάνω έγγραφα (Αποφάσεις κ.λπ.) και το τοπογραφικό διάγραμμα της πολεοδομίας του Δήμου μας, όπου η εν λόγω έκταση αναφέρεται ως δασική.

1)         Απόφαση 1818/82 του Σ.τ.Ε.

2)         Αποφάσεις 1820 και 1819/82 του Σ.τ.Ε.

3)         Απόφαση 2334/1987 του Σ.τ.Ε

4)         Γνωμοδότηση 78/2004 του Νομ. Συμβουλίου Πολεοδομίας και μεγέθυνση του κράτους Γ’ τμήμα στα 124 στρ.

Με τιμή

Πέτρος Θανόπουλος τέως Δημοτικός Σύμβουλος Βούλας

Δημήτρης Κιούκης Δημοτικός Σύμβουλος Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου

Δημοσθένης Δόγκας Αρχηγός Παράταξης 3Β, Δημοτικός Σύμβουλος

Δημήτρης Δαβάκης Αρχηγός ελάσσονος Αντιπολίτευσης, Δημοτικός Σύμβουλος

 

Ενέργειες της Δημοτικής Αρχής

 

Ο Δήμος 3Β, μας ενεχείρισε τις δικές του ενέργειες για τα 124 στρέμματα, όπως παρακάτω:

konstantelos 26Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, νομίμως εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, υπέβαλε εμπρόθεσμα 161 ενστάσεις προς την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» στις 13 Μαΐου, μέσω των οποίων αιτείται:

1. Να διορθωθεί ο χαρακτηρισμός ως ενιαίας δασικής της έκτασης των 124 στρεμμάτων στην περιοχή «Πανόραμα» της Δημοτικής Ενότητας Βούλας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

2. Να διαγραφούν οι εγγραφές στους κτηματολογικούς πίνακες, στους οποίους εμφαίνονται τα φυσικά αυτά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες κατατετμημένων γεωτεμαχίων, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ευρύτερη ενιαία δασική έκταση, που παρά το νόμο κατατμήθηκε σε μικρότερα τμήματα δάσους, τα οποία παρά τις ισχύουσες διατάξεις, επωλήθησαν στους φερόμενους ιδιοκτήτες ως αγροτεμάχια

3. Να αποσυρθεί ο προσωρινός χάρτης 1:1.000, ο οποίος συνετάχθη από το Κτηματολόγιο και στον οποίο η επίδικη έκταση των 124 στρεμμάτων στο Πανόραμα Βούλας χαρακτηρίζεται ως αγροτική έκταση και να αντικατασταθεί αυτός με τον θεωρημένο από την αρμόδια προς τούτο αρχή, πραγματικό χάρτη, τον οποίο προσκόμισε ο Δήμος ενώπιον του Κτηματολογίου, στον οποίο η επίδικη έκταση εμφαίνεται ως ΕΚΤΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ- ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ, προκειμένου να αποφευχθεί σωρεία μελλοντικών δικαστικών διενέξεων, και

4. Να εγγραφεί η επίδικη έκταση υπέρ του Δημοσίου, καθότι κατά την ανωτέρω Γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αυτή δεν δύναται να αποδοθεί στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Καστελλοριζίων και κατ' επέκταση στους νυν φερόμενους ιδιοκτήτες.  

Παράλληλα, στις 13 Μαΐου, ο Δήμαρχος, με έγγραφό του προς το Δασαρχείο Πειραιά και την Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας που προΐσταται του Δασαρχείου Πειραιά, ενημέρωσε για τις παράνομες εγγραφές κτηματολογίου καθώς και τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αποδεικνύουν το δασικό χαρακτήρα της έκτασης και ζήτησε την παρέμβαση του Δασαρχείου και την, από μέρους του, υποβολή συστάσεων για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Το 2008, κατά το στάδιο της υποβολής των αρχικών δηλώσεων στο υπό κατάρτιση κτηματολόγιο του τότε Δήμου Βούλας, ο Δήμος και το Δασαρχείο κατέθεσαν δήλωση για την περιοχή των 124 στρεμμάτων στο Πανόραμα Βούλας.

Την ίδια περίοδο, υπέβαλαν δηλώσεις ιδιοκτησίας εκατόν εξήντα ένα (161) φυσικά πρόσωπα, ως φερόμενοι ιδιοκτήτες εκατόν εξήντα ενός (161) γεωτεμαχίων στην επίδικη περιοχή των 124 στρεμμάτων. Τα ανωτέρα φυσικά πρόσωπα προσκόμισαν για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, κατά παράβαση των αποφάσεων με αριθμό 1818/82, 1819/82, 1820/82 και 2334/1987 του Συμβουλίου της Επικρατείας και της με αριθμό 78/2004 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πράξεις αγοραπωλησίας αγροτεμαχίων, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα, καθόσον τα φερόμενα 161 γεωτεμάχια δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αγροτεμάχια, αλλά ενιαία δασική έκταση επιφανείας 124 στρεμμάτων, ως άλλωστε προκύπτει από τις αναφερόμενες δικαστικές αποφάσεις.

Κατά την αρχική επεξεργασία των δηλώσεων και δεδομένου ότι κατατέθηκαν για την ίδια επίμαχη έκταση δηλώσεις από τρία διαφορετικά μέρη (Δήμος, Δασαρχείο, φυσικά πρόσωπα), οι μελετητές του Κτηματολογίου προέκριναν τα φυσικά πρόσωπα καθόσον είχαν προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας. Το Δασαρχείο Πειραιά, παρά την αρχική του δήλωση στη φάση αυτή, δεν προσκόμισε τη σειρά των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τον χαρακτηρισμό της επίμαχης περιοχής τελεσιδίκως ως δασικής.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 231 guests και κανένα μέλος