Tην τροποποίηση του άρθρου 6 του Κανονισμού χρήσης πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (αρ. απ. 186/2016), ως εξής:

 

― Στα τμήματα των κοινόχρηστων χώρων που προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και έχει χορηγηθεί η σχετική άδεια, επιτρέπεται η τοποθέτηση διαχωριστικών εξωτερικού χώρου κατασκευασμένων από πλαίσιο αλουμινίου και πλήρωση από διάφανο κρύσταλλο ασφαλείας ή διάφανο πλεξιγκλάς, χωρίς απεικόνιση παραστάσεων ή διακριτικών γνωρισμάτων με τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά:

Ολόκληρη η κατασκευή που θα τοποθετηθεί θα είναι κινητή και όχι μόνιμη, και θα ανταποκρίνεται στην τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας.

Τα κρύσταλλα ασφαλείας θα έχουν πάχος 5mm -10 mm (SECURIT 5mm – 10 mm) ή θα είναι από πλεξιγκλάς με πάχος 5mm (PLEXIGLASS 5mm) ή triplex 3+3, έτσι ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της πλαγιοκάλυψης του χώρου που οριοθετείται, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο το προσδοκώμενο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα πλαίσια από αλουμίνιο θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας προστατευμένα με ηλεκτροστατική βαφή σε απόχρωση RAL 1015. Η κατασκευή ή προμήθεια των διαχωριστικών και η τοποθέτησή τους, θα πρέπει να εξασφαλίζει όλους τους όρους ασφαλείας έτσι ώστε, να προστατεύονται οι χρήστες από πιθανούς τραυματισμούς.

Το ύψος των γυάλινων διαχωριστικών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1.60 μ. και θα χωρίζεται σε δύο τμήματα, με το πάνω τμήμα να είναι ή σταθερό ή κινητό, με ανάκλιση μέχρι 180 μοίρες και ύψος 70 – 80 cm. Το μήκος της κατασκευής θα προσαρμόζεται αποκλειστικά στο χώρο για τον οποίο έχει χορηγηθεί η συγκεκριμένη άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου. Σε περίπτωση που τα διαχωριστικά τοποθετηθούν σε κοινόχρηστους χώρους που υπάρχουν νόμιμα τοποθετημένα ξύλινα σκίαστρα (πέργκολες) ή ομπρέλες, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση οποιουδήποτε μέσου, υλικού ή τρόπου που θα καλύπτει το ανοιχτό-ελεύθερο τμήμα μεταξύ του υψηλότερου μέρους των διαχωριστικών (1.60 μ.) και του ξύλινου σκίαστρου (πέργκολας) ή ομπρέλας. Απαγορεύεται η προσθήκη κινητών ή σταθερών τεντών στις εξωτερικές επιφάνειες των ξύλινων σκιάστρων (πέργκολες).

Τα γυάλινα διαχωριστικά πρέπει σε δύο από τις τέσσερις πλευρές τους να έχουν ανοίγματα διάστασης τουλάχιστον 1.10 μ., εκ των οποίων το ένα θα παραμένει ακάλυπτο και στο άλλο θα τοποθετηθεί γυάλινη πόρτα, τύπου “aller – retour”, για λόγους προσβασιμότητας και ασφαλούς εκκένωσης της εγκατάστασης σε περίπτωση ανάγκης. Στα ανοίγματα αυτά δεν είναι δυνατή η κατασκευή πόρτας και δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους εμπόδιο.

Οι καταστηματάρχες – επιχειρηματίες που θέλουν να ασκήσουν το κατά τα ως άνω χορηγούμενο δικαίωμα, αναλαμβάνουν το κόστος αγοράς ή κατασκευής και τοποθέτησής των, υπό τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, διαχωριστικών. Η υποβολή της αίτησης των ενδιαφερομένων για χορήγηση της σχετικής άδειας, η οποία θα είναι ετήσια, γίνεται στην Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας) με την προσκόμιση από τον αιτούντα τεχνικής έκθεσης, υπογεγραμμένης από αρμόδιο μηχανικό, η οποία θα περιλαμβάνει σχεδιάγραμμα και όψη των διαχωριστικών καθώς και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει ότι αποδέχεται την τήρηση των προβλεπομένων στον κανονισμό προδιαγραφών. Η αίτηση για την υποβολή διαχωριστικών διεκπεραιώνεται εντός δέκα (10) ημερών με την προκαταβολή του ετήσιου τέλους από τον ενδιαφερόμενο και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ν.3463/2006. Καμιά κατασκευή ή τοποθέτηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έκδοση της σχετικής άδειας.

Οι καταστηματάρχες – επιχειρηματίες που επιθυμούν να ασκήσουν το ανωτέρω χορηγούμενο δικαίωμα, δύνανται να κάνουν χρήση των διαχωριστικών μόνο σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και

ειδικότερα από την 15η Οκτωβρίου έως και την 15η Μαΐου εκάστου έτους ή σε τμήμα της χρονικής αυτής περιόδου. Μετά την παρέλευση του ανωτέρου χρονικού διαστήματος, τα διαχωριστικά θα φυλάσσονται σε τμήμα εντός του καταστήματος που έχει λάβει την σχετική άδεια για την τοποθέτησή τους ή σε άλλο αποθηκευτικό χώρο της επιλογής των καταστηματαρχών – επιχειρηματιών.

Απαγορεύεται ρητά η τοποθέτηση – φύλαξη των διαχωριστικών σε οποιοδήποτε κοινόχρηστο χώρο.

Επιπλέον οι καταστηματάρχες – επιχειρηματίες που επιθυμούν να ασκήσουν το ανωτέρω χορηγούμενο δικαίωμα σε ιδιωτικό χώρο (πρασιά) θα απευθύνονται με Αίτησή τους στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου.

Η χρήση των διαχωριστικών, όπως προσδιορίζονται ανωτέρω, δεν θα γίνεται σε πεζόδρομους, για τους οποίους ισχύει ότι ρητώς διαλαμβάνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 του υπάρχοντος κανονισμού χρήσης πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, καθώς και για τα πεζοδρόμια στα οποία πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος για την κίνηση των πεζών, πλάτους τουλάχιστον 1,50 μ., σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 4 του ισχύοντος κανονισμού.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα οριζόμενα στη διάταξη αυτή, όπως αυθαίρετη τροποποίηση των κατασκευαστικών προδιαγραφών, κλείσιμο των ανοιχτών - ελεύθερων χώρων άνω των γυάλινων διαχωριστικών με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο ή υλικό ή όποια άλλη παράβαση βεβαιωθεί, σύμφωνα με το νόμο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, σχετική με την παρούσα διάταξη, συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων και χρηματικών προστίμων, σύμφωνα με τα οριζόμενα του παρόντος κανονισμού και του ΒΔ 24-9/20-10-1958.

σ.σ. Δημοσιεύουμε την απόφαση για να γνωρίζουν οι πολίτες, πώς κλείνουν τα μαγαζιά τους κοινόχρηστους χώρους και διπλασιάζονται...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 guests και κανένα μέλος