Προτάσεις της Επικούρειας φιλοσοφίας για την κοινή ωφέλεια, την συμφωνημένη δικαιοσύνη και τη χαρά της ζωής

Κλιμα πνευματικης απολαυσης στο o Πανελληνιο Συμποσιο Επικουρειας Φιλοσοφιας στο Δημο Παλληνης με θέμα: «Η ανθρωπιστικη φιλοσοφια του Επικουρου ως προταση ευζωιας»

 “Δεν υπάρχει ευχάριστος βίος χωρίς αρετή, φρόνηση και δικαιοσύνη” ήταν το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του φιλοσόφου Επίκουρου, που καταγόταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, που αποτελεί τμήμα του σημερινού Δήμου Παλλήνης.

Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης αξιών, η φιλοσοφική, διαφωτιστική και ανθρωπιστική σκέψη του Επίκουρου αναδείχθηκε μέσα σε κλίμα αυξημένου ενδιαφέροντος από το κοινό που γέμισε το Πολιτιστικό Κέντρο Δ.Ε. Γέρακα, το Σαββατοκύριακο 6-7 Φεβρουαρίου, για 6η συνεχή χρονιά, στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, που διοργάνωσαν ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης».

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα φιλίας και πνευματικής απόλαυσης, που βίωσαν αρκετές εκατοντάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου κήρυξε ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση έκδοσης βιβλίου με ομιλίες που ακούστηκαν στα έξι Συμπόσια Επικούρειας Φιλοσοφίας, ενώ υπενθύμισε ότι αναμένει τις προτάσεις των μελών των Κήπων του Επίκουρου για την ενίσχυση του «Πάρκου του Επίκουρου» στην περιοχή του Γαργηττού, Δ.Ε. Γέρακα.

Η δεύτερη ημέρα του Συμποσίου 7 Φεβρουαρίου, συνέπεσε με την ημερομηνία γέννησης του φιλοσόφου Επίκουρου, που γεννήθηκε την 7η του Γαμηλιώνος 341 π.Χ.

«Βλέπουμε μετά από τους αιώνες, πως ο Επίκουρος επηρέασε με τη σκέψη του δημιουργώντας νέα σχολή σκέψης και φιλοσοφίας τα πράγματα τα οποία σε μια ταραγμένη εποχή όπως αυτή που ζούμε σήμερα, παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας, θα έλεγα ότι αποκτά μία άλλη διάσταση η φιλοσοφία και η σκέψη του Επίκουρου”, είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο δήμαρχος Θ. Ζούτσος.

6o ep mitsopoulouΣτο εφετινό Συμπόσιο παρουσιάστηκαν εξαιρετικές ομιλίες και επιτοίχιες ανακοινώσεις φιλοσοφίας από μέλη των Κήπων και προσκαλεσμένων πανεπιστημιακών, όπως των καθηγητών Θεοδόση Τάσσιου και Ευάγγελου Πρωτοπαπαδάκη.

Ανάμεσα στις ομιλίες ξεχώρισαν οι προτάσεις της Επικούρειας φιλοσοφίας για την κοινή ωφέλεια, την συμφωνημένη δικαιοσύνη και την χαρά της ζωής, που βιώνεται με ελεύθερη σκέψη, φρόνηση, αρετή και φιλία.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσίαση από τον Νορβηγό καθηγητή Έσπεν Χάουγκ, για πρώτη φορά παγκοσμίως σε φιλοσοφικό συνέδριο, μιας νέας θεωρίας Ενοποίησης της Φυσικής, που βασίζεται στην ατομική θεωρία, σε πειραματικά δεδομένα και σε εκτενή μαθηματική ανάλυσή τους.

Επιπλέον, αναδείχθηκε με συγκινητικό τρόπο η αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική δράση της φυσιοκρατικής Επικούρειας φιλοσοφίας, μέσα από βιωματικά παραδείγματα αντιμετώπισης της ανεργίας, της μετανάστευσης, μιας βαριάς αρρώστιας και του θανάτου.

Συναισθηματική ανάταση στους συνέδρους προκάλεσε και το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό μέρος του Συμποσίου, όπου ξεχώρισε η παρουσίαση των μελοποιημένων ποιημάτων του επικούρειου ποιητή Κ.Π. Καβάφη από τον συνθέτη Αθανάσιο Σίμογλου, τα οποία ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο η υψίφωνος Μαρία Μητσοπούλου.

Οι διοργανωτές του Συμποσίου, ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών” και “Κήπος Θεσσαλονίκης”, ανέδειξαν για άλλη μια χρονιά το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου, που εκφράζει με τον απλούστερο, αλλά και αρτιότερο τρόπο την διαχρονική θεωρητική και πρακτική μέθοδο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, ατομικά και συνεργατικά, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Μπορείτε να δείτε βίντεο από την έναρξη του συμποσίου, εδώ

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 178 guests και κανένα μέλος