Eνημερωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Μηχανουργείο του Λαυρίου (28/9/2015 με θέμα «Μετρήσεις και Εκτίμηση της έκθεσης παιδιών σε βαρέα μέταλλα σε σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις – Θεμελίωση οριακών τιμών βαρέων μετάλλων και τοξικών ουσιών». Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Λαυρεωτικής, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 3 δημοτικών σχολείων.

Αφορμή για την ημερίδα ήταν τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε δείγμα 322 παιδιών 6-12 ετών, για την πραγματοποίηση αναλύσεων για Κάδμιο, Αρσενικό, Μόλυβδο, Σελήνιο, Νικέλιο, Χρώμιο κ.α. Σκοπός της έρευνας ήταν η θεμελίωση οριακών τιμών βαρέων μετάλλων και τοξικών ουσιών σε σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και επιβεβαίωση με τη διενέργεια επιδημιολογικής εκτίμησης των επιπτώσεων στην υγεία των παιδιών.  

Οπως εκφράστηκε στην ημερίδα, η ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα ρύπανσης από τοξικά μεταλλουργικά απόβλητα. Σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις που διατυπώθηκαν, η μεταλλευτική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην περιοχή της Λαυρεωτικής από την αρχαιότητα, συνετέλεσε ώστε σήμερα εκτάσεις του επιφανειακού εδάφους της Λαυρεωτικής χερσονήσου, να καλύπτονται από ρυπασμένα εδάφη λόγω των αποθέσεων προϊόντων της επεξεργασίας των μεταλλείων.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Μακρόπουλο, καθηγητή επαγγελματικής και βιομηχανικής υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η ρύπανση διατηρείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εξυγιανθεί μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Καβοδόκανος, όλη η έκταση του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου –300 στρεμμάτων περίπου-, η παραλία Πλέντα στο Οξυγόνο και η περιοχή Τέλματα, ενώ ο Δήμος συνεχίζει το έργο της εξυγίανσης για τη μείωση των προβλημάτων.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση δήλωσε ότι γίνονται διαρκώς εργασίες εξυγίανσης του εδάφους των σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, των παιδικών χαρών, αλλά και άλλων κοινόχρηστων χώρων, προκειμένου να αδρανοποιηθούν σταδιακά τα επιβλαβή εδάφη, τα οποία είναι χώροι που συναθροίζονται παιδιά. Ο τρόπος αντιμετώπισης στις σχολικές εγκαταστάσεις αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους συνίσταται στην εδαφοκάλυψη με γκαζόν, την τοποθέτηση κυβόλιθων και την τοποθέτηση ελαστικών δαπέδων ασφαλείας. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο 3ο Δημοτικό σχολείο Λαυρίου, με την αντικατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα σε όλη την έκταση των αύλειων χώρων. Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου, έχει γίνει εγκιβωτισμός και τοποθέτηση κυβωλίθων και ελαστικού δαπέδου ασφαλείας.. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση του αύλειου χώρου του 1ου νηπιαγωγείου Λαυρίου και θα συνεχιστεί σε όλα τα νηπιαγωγεία, ενώ στον βρεφονηπιακό σταθμό έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του προαυλίου. Παρά τα βελτιωμένα αποτελέσματα, γίνεται διαρκής προσπάθεια, ώστε ο βαθμός απορρύπανσης να αυξάνεται συνεχώς». Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τέλος ότι θα γίνει επικάλυψη των ρυπασμένων εδαφών της σαβούρας στο χώρο πίσω από το Κλειστό Γυμναστήριο με άσφαλτο, έκτασης 5 στρεμμάτων και μελλοντικά ο χώρος αυτός θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως parking.

Τέλος, όλοι οι ομιλητές τόνισαν πως εξίσου σημαντικό μέτρο προστασίας από τη ρύπανση είναι η πρόληψη. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά πρέπει να εφαρμόζουν την ατομική καθαριότητα τακτικά, καθαρίζοντας τα ενδύματα και τα υποδήματά τους από τα χώματα και πλένοντας τα χέρια τους μετά από έκθεση σε χώμα και αλάνες.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 264 guests και κανένα μέλος