Σε στάδιο υλοποίησης η δημιουργία υγειονομικού χάρτη



Συνεδρίασε εκτάκτως, στις 23 Απριλίου 2015, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας Κορωπίου με θέμα «Νοσηρότητα και θνησιμότητα στην περιοχή των Μεσογείων και συσχετισμός με ζητήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης και μόλυνσης». Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε σχετική εισήγηση του πνευμονολόγου Βασιλείου Κωνσταντάρα προκειμένου να αξιοποιηθεί και να προσανατολιστεί ο Δήμος Κρωπίας, οι δήμοι των Μεσογείων, της Ανατολικής Αττικής και το κράτος, σε κατάλληλες πολιτικές και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης της υγείας των κατοίκων και της μείωσης των πιθανών περιβαλλοντικών αιτιών νοσηρότητας και θνησιμότητας.

 
Συμπληρωματικά στην προσπάθεια αυτή έρχεται να προστεθεί και η έρευνα, κατόπιν εντολής του Δημάρχου Κρωπίας Δημητρίου Κιούση, στο Ληξιαρχείο του Δήμου Κρωπίας με την καταγραφή και κατάταξη των αιτιών θανάτου στο Κορωπί από το 1980 έως σήμερα καθώς και τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των θανόντων. Όπως επισημάνθηκε ο βαθμός αξιοπιστίας των στοιχείων που αφορούν τα αίτια θανάτου που δηλώνονται, αυξάνεται όσο πλησιάζουμε προς τις δεκαετίες του 2000 και 2020.

Αυτή η καταγραφή είναι σημαντική καθότι θα βοηθήσει και σε μια επιστημονική διερεύνηση των αιτιών νοσηρότητας και θνησιμότητας εφόσον κάποτε επιχειρηθεί.

Όπως ειπώθηκε λείπουν οι επιδημιολογικές μελέτες τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον, αποτελεί και αναπόσπαστο μέρος της απόφασης της Δ.Ε Υγείας για τον καταρτισμό του Υγειονομικού Χάρτη του Δήμου Κρωπίας. Η απόφαση αυτή και στο βαθμό που ακολουθηθεί και από άλλους Δήμους θέτει ξανά στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης της Αυτοδιοίκησης από την Κρατική Διοίκηση, την επαναθεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ


Ο Υγειονομικός χάρτης αποτελεί ένα μηχανισμό διαρκούς συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων, αναφορικά με το επίπεδο υγείας, τη νοσηρότητα και τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, τη μέτρηση των αναγκών σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Οι βασικές πληροφορίες που συλλέγονται είναι: δημογραφικά στοιχεία, επιδημιολογικά στοιχεία (θνησιμότητα, νοσηρότητα, προσδοκώμενο επιβίωσης, τρόπος ζωής-συμπεριφοράς, κατάσταση εργασιακού περιβάλλοντος, κάπνισμα, χρήση τοξικών ουσιών, σεξουαλική συμπεριφορά διατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα-άσκηση κ.α.), στοιχεία για τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, της οργανωτικής διάρθρωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, χρήση υπηρεσιών, πληροφοριακά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών στο σύστημα και στις δομές υγείας.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΥΓΕΙΑΣ   & ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 

Όπως επισημαίνουν τα μέλη της Δ.Ε Υγείας Κορωπίου, «για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς πρέπει και άλλοι Δήμοι να ιδρύσουν δημοτικές επιτροπές υγείας, να φτιάξουν υγειονομικούς χάρτες και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας να συγκροτούν Διαδημοτικές Επιτροπές Υγείας.Να υπενθυμίσουμε ότι είχε επιχειρηθεί το 2013 (19.04.2013) η συγκρότηση Διαδημοτικής Επιτροπής Υγείας στην Αν. Αττική με πρωτοβουλία του Δήμου Κρωπίας και της Δ.Ε. Υγείας Κορωπίου αλλά δεν προχώρησε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης από ορισμένους δήμους. Τώρα το ξαναθέτουμε δημόσια και προτείνουμε στις νέες δημοτικές αρχές και στους αρμόδιους αντιδημάρχους να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την σύσταση διαδημοτικής επιτροπής υγείας στην Αν. Αττική (Μεσόγεια, Νοτιοανατολική Αττική Λαυρεωτική).

 



Η ΙΔΡΥΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ


 Στη συνεδρίαση συζητήθηκε εκ των ενόντων και το ζήτημα της ίδρυσης Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, ένα ζήτημα που απασχολεί μέλη της Δ.Ε Υγείας εδώ και δύο δεκαετίες, έχει πολλαπλώς αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής δέσμευσης ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και αντικείμενο διεκδίκησης με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου Κρωπίας (αρ. απόφασης322/2011).

Η Δ.Ε.Υγείας Κορωπίου επεξεργάζεται ενέργειες για δημόσια διαβούλευση και ημερίδα για την δημιουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής στη βάση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας και άλλων προτάσεων όμορων δήμων και προσώπων από το χώρο της υγείας.

Συμμετείχαν: Ο πρόεδρος της Δ.Ε Υγείας και Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών Ανδρέας Ντούνης, ο αντιδήμαρχος Κοιν. Πολιτικής-Πρόνοιας Θοδωρής Γρίβας, ο εθελοντής ιατρός Σπυρίδων Κόλλιας, ο εθελοντής ιατρός δημοτικών ιατρείων, Αντώνης Γεωργάκης, η Καλλιόπη Κοτζιά, Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Κρωπίας, ο Ιωάννης Κατιμερτζόγλου, Γραφείο Τύπου και η Χριστίνα Παπαχρήστου, γραμματέας της Δ.Ε Υγείας.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 257 guests και κανένα μέλος