Ομόφωνα αρνητικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής σε συνεδρίασή του, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015, για τηνΜελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούσε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιομάζας, στη θέση Μικρό Μετόχι επι της επαρχιακής οδού Αγίας Μαρίνας – Κορωπίου.

Από πλευράς περιφερειακών συμβούλων τον λόγο έλαβαν, ο Νάσος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος παρουσίασε με τεκμηρίωση την αρνητική πολιτική εισήγηση της πλειοψηφίας («Δύναμη Ζωής»), ο αντιπρόεδρος του Π.Σ, Χάρης Δαμάσκος («Αττική»), η Γιάννα Τσούπρα, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος πολιτικής προστασίας («Δύναμη Ζωής»), Μάκης Μαντάς («Δύναμη Ζωής»), Κ. Καράμπελας («Αττική»), ο Πάρης Ευαγγελίου (180 μοίρες), ο Αντώνης Γάκης, (Ανάσα για την Οικολογία), Αλεξάνδρα Μπαλού (Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής), η Δέσποινα Κουτσούμπα (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αττική).

Τη θέση του Δήμου Κρωπίας για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούσε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιομάζας παρουσίασε ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης. Ο Δ. Κιούσης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Δήμου ενάντια στην κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο βιομάζα: «Δεν μπορούν να εγκρίνονται επενδύσεις ενεργειακών λεγόμενων ΑΠΕ και να ζητείται γνωμοδότηση από την Αυτοδιοίκηση αν, α) δεν υπάρξει πρώτα ενεργειακή χωροταξική κατανομή των ΑΠΕ σε επίπεδο περιφέρειας Αττικής και β) αν δεν θεσπιστούν από το ΥΠΕΚΑ προδιαγραφές και ανώτατα όρια εκπεμπόμενων αέριων ρύπων αλλά και για το είδος της καύσιμης ύλης», επεσήμανε ο δήμαρχος.

Ο Δ. Κιούσης αντέκρουσε τις αιτιάσεις των εκπροσώπων της μονάδας για τα θετικά της λειτουργίας της μονάδας, όπως για μηδενική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και ανέπτυξε την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Η θέση του Δήμου τα τελευταία χρόνια ως προς το θέμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση βιομάζας αγνώστου προελεύσεως, είναι γνωστή. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ. Για το ως άνω θέμα υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία εκφράστηκε με την αριθμ. 320/2014 απόφασή του. Θεωρούμε αδιανόητο να επιτραπεί η λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων μέσα σε κατοικημένες περιοχές, σε γειτνίαση με περιοχές περιαστικής κατοικίας σύμφωνα με τις απαγορεύσεις του άρθρου 6 της Κ.Υ.Α Σε όλες τις περιπτώσεις που εμφανίζονται τυπικά να έχουν τις προϋποθέσεις, και σύμφωνα με τις μελέτες να τηρούν τις προδιαγραφές, οι οποίες τηρούνται μόνον κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση της λειτουργίας αυτών κατά τις νυκτερινές ώρες.

Τέλος, είπε ότι το αγροτεμάχιο δεν είναι άρτιο, επιχειρηματολόγησε για την νομιμότητα της πολεοδόμησης, την μορφή της χρήσης σε μια τέτοια περιοχή-κατοικήσιμη, κάτι που κάνει την κατασκευή της μονάδας αδύνατη.

Ο δήμαρχος έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι: «Στο βαθμό που επιχειρηθεί η έγκριση τέτοιων μονάδων από την κρατική διοίκηση χωρίς τη θετική γνωμοδότηση της Αυτοδιοίκησης Α και Β΄ Βαθμού και τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα για την αποτροπή αυτών των αποφάσεων».

Η θέση του Δήμου συνενώνει το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων, των Συλλόγων της Αγίας Μαρίνας και του Κορωπίου που παρευρέθηκαν. Συνολικά 120 πολίτες του Δήμου Κρωπίας μαζί με εκπροσώπους Συλλόγων συμμετείχαν,οι οποίοι προσήλθαν με πούλμαν που μισθώθηκαν ειδικά και έκαναν έντονη την παρουσία τους με πανό και κάρτες με τη λέξη ΟΧΙ.

Αντικείμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά στην « ΣΤΑΘΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΜΕ ΚΑΥΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΙΚΡΟ ΜΕΤΟΧΙ» ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ Π.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ », από την εταιρία «Ν.ΚΑΙΣΑΡΙΔΗΣ – Α.ΧΑΣΑΠΗΣ Ο.Ε..». Η ονομαστική ισχύς της προτεινόμενης εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βιομάζας ανέρχεται σε 360kWp.

Το συγκεκριμένο έργο υπάγεται στην 2η Υποκατηγορία της πρώτης Κατηγορίας της 10ης Ομάδας σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 1958/2012 σε συνέχεια του άρθρου 20 παρ. 10 του Ν.4014/2011.

Για το συγκεκριμένο Έργο έχει εκδοθεί Βεβαίωση απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης ΑΕΠΟ, από το Τμήμα Α’ της Γεν. Δ/νσης Χωροταξικής και Περ/κης Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με αρ. πρ.: Φ 6825/ 5044/ 13/ 20.11.2013.

Συνεπώς, για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και πιο συγκεκριμένα από την αλλαγή που προέκυψε στον Ν.4254/2014 (ΦΕΚ85Α/07.04.2014) απαιτείται σύνταξη μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) τύπου ΙΙ.

Επίσης, έχουν εκδοθεί οι Όροι σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ που ενέχουν θέση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και μη δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης με αρ.πρωτ. ΔΧΔ/4301/16.07.2014.

Έχει εκδοθεί βεβαίωση χρήσεων γης με υπ’ αριθμ. πρωτ. 8977/3.10.2013 από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μαρκοπούλου.

Για το εν λόγω γεωτεμάχιο έχει επίσης εκδοθεί η υπ’ αριθμ. πρωτ. 2471/06.04.99 Πράξη Χαρακτηρισμού, όπως αυτή αναγνωρίστηκε ως οριστική και τελεσίδικη από το Δασαρχείο Πεντέλης με την υπ’ αριθμ. 3028/29.07.99 πράξη τελεσιδικίας.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κρωπίας Θεοφάνης Μιχαιρίνας, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ, Γεώργιος Κ. Γκίκας, οι αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Ντούνης, Θοδωρής Γρίβας, Αντώνης Κορωνιάς, Νίκος Γιαννάκος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γεώργιος Ν. Γκίκας (Νέο Ξεκίνημα) Μανώλης Γρινιεζάκης, (Νέο Ξεκίνημα) Διονύσης Κερασιώτης (Πρωτοβουλία Πολιτών Κορωπίου). Εκπρόσωποι των συλλόγων περιφέρειας Αγίας Μαρίνας - Κίτσι - Αγ. Δημητρίου: Αμπελώνα, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Μαρίνας, Πανοράματος, Ποντίων «Εύξεινος Πόντος», ΝΑΟ Κέκρωψ, Αγίου Δημητρίου, Αλθέας, «Άνοιξη» Κιτσίου, σύλλογοι γονέων και Κηδεμόνων, εκπρόσωπος του ΚΚΕ και της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Κορωπίου καθώς και του ΕΠΑΜ Κορωπίου.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 170 guests και κανένα μέλος