Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των φετινών βραβείων Νόμπελ Ειρήνης στο Δημαρχείο του Όσλο, η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι, το κορίτσι από το Πακιστάν που δέχθηκε τα πυρά των Ταλιμπάν επειδή προώθησε το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, παρέλαβε και μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τον Ινδό ακτιβιστή Καϊλάς Σατιάρτι για τις προσπάθειές του όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Στα 2 μοιράστηκε φέτος το Νόμπελ Ειρήνης, για να πάει στα χέρια της Πακιστανής Μαλάλα Γιουσαφζάι και του Ινδού Κάιλας Σατιάρτι.

Ο Iνδός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των παιδιών Κάιλας Σατιάρτι αφιέρωσε στα παιδιά που ζουν σε συνθήκες δουλείας το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ", δήλωσε ο Σατιάρτι προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-IBN μετά την ανακοίνωση του βραβείου. "Ευχαριστώ όλους αυτούς που υποστηρίζουν τον αγώνα μου περισσότερο από 30 χρόνια", δήλωσε ο Σατιάρτι.

Η επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης υπογράμμισε τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί στη μάχη εναντίον της παιδικής εργασίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο παγκόσμιος αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε από 246 εκατ. το 2000 σε 168 εκατ. σήμερα.

Η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι βρισκόταν από την πλευρά της "στο σχολείο όπως συνήθως" όταν ανακοινώθηκε πως τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η νεαρή Πακιστανή ζει στο Μπέρμιγχαμ από τον Οκτώβριο του 2012, που υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού είχε δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν, όπου προσπάθησαν να την αποθαρρύνουν απ’ το να συνεχίσει το σχολείο.

Με συγκλονιστικά στην απλότητά τους λόγια, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, περασε το μήνυμά της:

«Ας γίνουμε η πρώτη γενιά που θα αποφασίσει να είναι η τελευταία. Οι άδειες αίθουσες, τα χαμένα παιδικά χρόνια, η χαμένη δυναμική, ας τελειώσουν όλ' αυτά μαζί μας.

Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που ένα αγόρι ή ένα κορίτσι θα χάσει την παιδική του ηλικία σ' ένα εργοστάσιο.
Ας είναι η τελευταία φορά που ένα κοριτσάκι θα συρθεί σ' έναν αναγκαστικό γάμο.
Ας είναι η τελευταία φορά που ένα αθώο παιδί θα χάσει τη ζωή του στον πόλεμο.
Ας είναι η τελευταία φορά που μια αίθουσα διδασκαλίας θα μείνει άδεια.
Ας είναι και η τελευταία φορά που για ένα κορίτσι η εκπαίδευση θα είναι αδίκημα και όχι δικαίωμα.
Ας είναι η τελευταία φορά που ένα παιδί θα μείνει εκτός σχολείου.
Ας είμαστε εμείς που θα αρχίσουμε να βάζουμε ένα τέλος σ' όλ' αυτά.
Κι ας αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον εδώ και τώρα.

Σας ευχαριστώ».

Η απονομή των βραβείων Νόμπελ πραγματοποιήθηκε την παγκόσμια ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο συμβολισμός βαραίνει ακόμη περισσότερο.

«Διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι μιλάνε για μένα με διάφορους τρόπους. Κάποιοι με αποκαλούν το κορίτσι που το πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν. Άλλοι το κορίτσι που αγωνίστηκε για τα δικαιώματά του. Άλλοι πλέον με λένε Νομπελίστα. Απ' όσο ξέρω εγώ, είμαι απλώς ένα κορίτσι με αποφασιστικότητα και πείσμα που θέλει να δει όλα τα παιδιά να έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, για όλες τις γυναίκες να γίνει κεκτημένο η ισότητα και όλοι οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του κόσμου να απολαμβάνουν την ειρήνη».

Δρόμος για την επίτευξη της ειρήνης και της ισότητας είναι μόνο η γνώση. Η μόρφωση και όχι τόσο η εκπαίδευση.

Ας ελπίσουμε τέτοιοι άνθρωποι να γίνονται παράδειγμα και οι πράξεις τους να μετατρέπονται σε ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.

 
στοιχεία από http://www.skai.gr


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 155 guests και κανένα μέλος