Tα έργα θα ενταχθούν στην επόμενη αναμόρφωση

 

Καταγγελτική συνεδρίαση προκάλεσε ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας την περασμένη Δευτέρα 21/11, με θέμα την απόρριψη ώριμων έργων του Δήμου από την Περιφέρεια Αττικής. Και όχι μόνο για την απόρριψη των έργων, όσο την απαξίωση της Περιφερειάρχου να του κλείσει ραντεβού ή να μιλήσει μαζί του και να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί όλοι οι βουλευτές της Ανατ. Αττικής αλλά και η Περιφέρεια Αττικής και οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ο δήμαρχος Σωτ. Μεθενίτης σε έντονο ύφος παρέθεσε τα γεγονότα λέγοντας ότι είχαν καταθέσει τρεις φακέλους στην Περιφέρεια Αττικής με τρία ώριμα έργα προκειμένου να μπουν στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Τα έργα ήταν:

1. Ασφαλτόστρωση οδών στο Μαρκόπουλο, ύψους 1,3 εκ ευρώ, όπου έχουν γίνει τα έργα Αποχέτευσης και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο οδόστρωμα, δεκάδων δρόμων,

2. Συντήρηση οδοστρωμάτων στο Πόρτο Ράφτη προϋπολογισμού 1.026.720 ευρώ και

3. Ανακατασκευή Στίβου (με δημιουργία Ταρτάν), στο Δημοτικό Στάδιο Μαρκοπούλου, 800.000 €!

kamarinosΑπό τα τρία αυτά έργα, όπως τον ενημέρωσε πριν μία εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Φιλίππου και ο περιφερειακός σύμβουλος Πάρης Ευαγγελίου εντάχθηκε μόνο το ένα που αφορά τη συντήρηση οδοστρωμάτων στο Πόρτο Ράφτη, διότι σύμφωνα με όσα βασίμως(;) ισχυρίσθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος στα οικονομικά Χρ. Καραμάνος, αυτό πρόλαβε να ελέγξει η αρμόδια υπηρεσία.

 

Αναρωτιέται βέβαια ο καθείς γιατί προτιμήθηκε αυτό και όχι άλλο. Με ποια κριτήρια; Γιατί δεν ζήτησε η Περιφέρεια να καταθέσει ο Δήμος αξιολόγηση προτεραιότητας και γιατί δεν το έκανε ο Δήμος αυτοβούλως.

Οπως τόνισε ο δήμαρχος, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από το αποτέλεσμα και προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την απόφαση ή να προσπαθήσει να την ανασκευάσει ζήτησε 4 φορές τηλεφωνικώς να κλείσει ραντεβού με την περιφεριεάρχη Ρένα Δούρου, πράγμα που κατέστη ανέφικτο! Ούτε να μιλήσει στην ίδια κατέστη δυνατόν.

Σημείωσε δε ότι οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκης πρέπει να έχουν σχέσεις “ισότιμης και καλής συνεργασίας. Δεν υπάρχουν σχέσεις υφισταμένου και προϊσταμένου”.

Εξήγησε ότι η αποχέτευση στο Μαρκόπουλο έχει ολοκληρωθεί κατά 70% και έχει ανοίξει “πληγές” με σκαμένους δρόμους. Μάλιστα έλαβαν και επαίνους, όπως είπε, ως “υπόδειγμα καλής πρακτικής για τον τρόπο που έτρεξαν την αποχέτευση”.

Κι όταν δεν κατέστη δυνατόν ο δήμαρχος, να δει την Περιφερειάρχη, «βγήκε από τα ρούχα του» και συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο δίνοντας τέτοια πολιτική διάσταση ώστε ν’ αποτελείται το ακροατήριο σχεδόν αποκλειστικά από βουλευτές, πολιτευτές και περιφεριακούς συμβούλους.

Ετσι στην αίθουσα παρευρίσκονταν άπαντες οι βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Μαρτίνου, Μ. Βορίδης, Γ. Βλάχος, Θ. Μπούρας, ο πρώην βουλευτής Νίκος Καντερές και από την Ενωση Κεντρώων ο Δ. Καβαδέλλας. Επίσης παρευρίσκοντο ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρ. Καραμάνος, οι περι- φερειακοί σύμβουλοι Αθ. Αναγνωστόπουλος, Σπ. Πάντζας, Πάρις Ευαγγελίου, Παύλος Καμάρας.

vouleftes

Ακροατήριο σχεδόν ανύπαρκτο, διότι δεν εκλήθη όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος: «Δεν προκαλέσαμε καμμία κινητοποίηση γιατί κρατήσαμε συνειδητά χαμηλούς τόνους. Εξαντλήσαμε όλα τα μέσα με την Περιφέρεια».

Είπαν:

«Νιώθω άβολα γιατί αυτό δεν θα έπρεπε να είναι θέμα Δ.Σ. Είναι θεσμός και δεν επιτρέπεται να μη δέχεται η Περιφερειάρχης το δήμαρχο» σημείωσε ο περ. σύμβουλος Π. Καμάρας.

«Θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στην επόμενη αναμόρφωση τα δύο τουλάχιστον έργα και εγώ και οι άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι σε πνεύμα συνεννόησης Δήμου και Περιφέρειας», είπε ο Πάρις Ευαγγελίου και πήρε τα εύσημα από τον Χρ. Καραμάνο, γιατί μίλησε «χωρίς ίχνος μικροπολιτικής σκοπιμότητας».

Αλλά και ο βουλευτής Μ. Βορίδης τους προσκάλεσε: «να απεμπλακείτε απ’ αυτή την κατάσταση κε Δήμαρχε. Να ξεφύγουμε από την διελκυστίνδα χωρίς να υπάρχει η κατηγορία ότι μεροληπτεί η Περιφέρεια».

Ο Γ. Βλάχος ζήτησε «να δεσμευτεί ο Αντιπεριφερειάρχης για την επόμενη αναθεώρηση του Τεχν. Προγράμματος».

Όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. έλαβαν το λόγο και μάλιστα, σε ιδιαίτερα συναινετικό πνεύμα, όλοι. Στο ίδιο συναινετικό και συναδελφικό, αλλά και “απολογητικό” πνεύμα μίλησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Φιλίππου αιτιολογώντας τη διαφορά “χρηματοδότησης έργων” έναντι άλλων Δήμων.

Πράγματι ο σχετικός πίνακας που είχε συντάξει ο Δήμος, είχε μερικές κραυγαλέες αποκλίσεις. Από τους εννέα Δήμους, των οποίων εντάχθησαν έργα στη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, πέντε δήμοι χρηματοδοτήθηκαν έργα τους με συνολικό ποσό 8,2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και οι τέσσερις με 42,3 εκατομ. ευρώ περίπου, ενώ οι υπόλοιποι 4 για τους οποίους δεν αναφέρθηκε αν είχαν κάνει σχετική πρόταση, ουδέν ευρώ διετέθη.

Ο πίνακας είχε κι ένα άλλο στοιχείο σύγκρισης “αδικίας”. Ενώ οι πέντε παραπάνω δήμοι είχαν χρηματοδοτηθεί με 35 έρως 57 ευρώ ανά κάτοικο, οι 4 ...προνομιούχοι είχαν τριψήφιους αριθμούς, από 156 ευρώ έως 968(!) ευρώ ανά κάτοικο.

Σημειώνουμε ότι δεν πρόκειται περί ...διανομής χρημάτων, αλλά περί κατασκευής έργων, οπότε τα κριτήρια πρέπει να είναι διαφορετικά της ...ισότιμης κατανομής. Είναι η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα πρωτευόντως των έργων. Κι εδώ φρονούμε ότι προηγούνται έργα, όπως αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, ομβρίων και λυμάτων. Θα πρόσθετα και παραγωγικά που δημιουργούν μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά αυτά προσκρούουν στο “κεκτημένο”, στην ιδεολογία της Ε.Ε. και της Συνθήκης της Λισαβώνας, που τα θέλει όλα για τους ιδιώτες!

Μίλησαν και οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης του Δήμου ζητώντας εξηγήσεις από τον περιφερειάρχη (Αλαγιάννης, Μπέη), αλλά και ο Γ. Αδάμος τόνισε ότι: «ακόμα και λάθος να είναι τα επιχείρηματα του δημάρχου είμαστε με το δήμαρχο, γιατί χρειαζόμαστε τα έργα».

Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, ζωηροί, μαχητικοί, επιθετικοί και οι δύο. Αν τους αφήσεις και τους δυο “θα σκοτωθούν” ή “θα τα βρούνε”, αφού “πάθουν εγκεφαλικό”. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού, πράγμα που υφιστάμεθα καθημερινώς στο ανώτερο επίπεδο του Κοινοβουλίου και μεταξύ άρχηγών κομμάτων που διεκδικούν να οδηγήσουν αυτό το λαό... Οπότε, αυτού του είδους η μαχητικότητα διαχέεται σ’ όλες τις βαθμίδες της πολιτικής κλίμακας.

Επί του πρακτικού περιεχομένου την κατάσταση έσωσε ένα “Τ”. Αντί η ένταξη των έργων να γίνει σε επόμενη τροποποίηση του προγράμματος εκτελεστέων έργων, που έλεγαν αορίστως οι εκπρόσωποι της περιφέρειας, η ένταξή τους θα γίνει ΣΤΗΝ επόμενη τροποποίηση, όπως τελικά δεσμεύτηκε ο Χρ. Καραμάνος.

Aννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 102 guests και κανένα μέλος