Χαιρέταγέ τους τους πεζούς όταν καβαλικεύεις
Για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζεύεις.
Κρητική μαντινάδα
 

kostas venetsanos 2015Κομπασμός, μεγαλαυχία. Υπερτίμηση πραγματικών ή νομιζόμενων προτερημάτων. Η υπεροψία και η έπαρση (οίησις) είναι χαρακτηριστικά του αλαζόνα. Κι όταν η ιδιότητα αυτή συμπίπτει σε πολιτικό πρόσωπο, τότε τα αρνητικά αποτελέσματα και οι εντυπώσεις δεν αποβαίνουν εις βάρος μονον του αλαζόνα, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις σ’ ένα μεγάλο, ή μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, μιας συγκεκριμένης κοινότητας.

Η αλαζονεία κατατάσσεται δεύτερη, αξιολογικά στον κατάλογο των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων1. (Κι όμως δεν είναι ποινικά κολάσιμη πράξη ή συμπεριφοράς, όπως και το σύνολο εξάλλου των «αμαρτημάτων»).

Η αλαζονεία στέκεται εμπόδιο στη λογική. Κι έρχομαι δεύτερος και νιοστός, που το διαπιστώνω, γιατί μεγαλύτερη βαρύτητα του δίνει ο λόγος ενός εκ των επτά σοφών, του φιλόσοφου Βία του Πριηνέως2 «Αλαζονεία, εμπόδιον σοφίας».

Η αλαζονεία είναι ένας βασικός ίσως λόγος, υποκρυπτόμενος και απωθούμενος ενίοτε στο υποσυνείδητο, για την μη συνάσπιση των αντιμνημονιακών κομμάτων, κινημάτων, ομάδων και ατόμων, σ’ έναν ενιαίο αντιστασιακό φορέα. Ένα σύγχρονο ΕΑΜ

Αυτή η αλαζονεία, έντονη σε ορισμένους και ορισμένες, κατασιγασμένη σε άλλους, πιο «ταπεινούς», μαζί με τη συνακόλουθη φιλαρχία είναι το πραγματικό εμπόδιο της συσπείρωσης των δυνάμεων που βρίσκονται στην αντιπέρα όχθη από τις δυνάμεις της ενδοτικότητας, της υποτέλειας, της ατολμίας, της ανικανότητας, της προδοσίας.

Και δεν συνασπίζονται, δεν συμπαρατάσσονται για το κοινό συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας, προβάλλοντας προγραμματικές και ιδεολογικές μέχρι και ιδεοληπτικές διαφορές! Ουαί.

Ουαί υμίν και ημίν, αλαζόνες φίλαρχοι και «κολλημένοι», παραπλανημένοι και “ξέγνοιαστοι”!

Του ενός του φταίει ο... «οπορτουνισμός» των άλλων. Του άλλου ο δογματισμός ή οι πολλές ...σημαίες, του τρίτου γιατί έχει στις τάξεις του τον δείνα, του παράλλου γιατί θέλει ντε και καλά, «εδώ και τώρα» να κάνει τους Έλληνες – το 50% συν, τουλάχιστον – αριστερούς... Άλλοι γιατί θεωρούν ότι η «αριστερά» είναι έτσι ή αλλιώς.

Συνάνθρωποι, συνέλληνες, πάρτε το χαμπάρι. Με την εμμονική και ουτοπική αδιαλλαξία σας ενισχύετε τον αντίπαλο, τον εχθρό. Γιατί εχθρός είναι αυτός που εξαθλιώνει και ποδηγετεί το λαό, ξεπουλάει και υποδουλώνει την πατρίδα μας, «φτύνει» την ιστορία μας, οδηγεί σε διάλυση και εξαφάνιση το έθνος μας.

Κι αν κάποιοι αριστεροί πειράζονται που λέω το έθνος, να ξαναδιαβάσουν το κομμουνιστικό μανιφέστο. Να διαβάσουν «το πολωνικό ζήτημα» του Ένγκελς, για να δουν ποια ήταν η θέση του Μαρξ και Ένγκελς για τα έθνη. Αλλά και τον ορισμό που έδωσε ο Στάλιν για το έθνος, μετά το Συνέδριο της Βιέννης «για το εθνικό ζήτημα» (1916).

Μη βιάζονται να «τρίψουν τα χέρια τους» οι δεξιοί, που τα βάζω με τους αριστερούς. Πού είναι η «εθνικοφροσύνη» τους; Καταπνίγηκε ή μεταλλάχτηκε σε «ευρωπαϊσμό», νεοφιλελευθερισμό και παγκοσμιοποίηση! Μπράβο... διεθνιστές μου του κεφαλαίου!

Κι όταν λέμε κεφάλαιο, δεν εννοούμε ένα μαγαζί ή μια βιοτεχνία. Εννοούμε την οικονομική ισχύ που έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις ή το status. Δηλαδή το μεγάλο εμποροβιομηχανικό και χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

Κι ακόμη μια φράση για μια τρίτη κατηγορία, αυτή των εθνικιστών. Δεν είναι εθνικιστές αυτοί που με τους λόγους τους, τις ενέργειές τους και κυρίως τις πράξεις τους γεννούν μίσος και διχάζουν το έθνος.

Αυτοί που διχάζουν το λαό, είναι υπονομευτές του έθνους. Είναι εχθροί της πατρίδας, είτε ασυνείδητα, γιατί δεν το καταλαβαίνουν, δεν το σκέπτονται, αγνοούν την ιστορία, είτε, ακόμη χειρότερα, συνειδητά.

Εθνικιστής είναι εκείνος που αγαπάει το λαό του και σέβεται τους άλλους λαούς, για να εμπνέει στους άλλους σεβασμό και για το δικό του λαό. Άλλως είναι σοβινιστής ή ρατσιστής.

Εθνικιστής είναι αυτός που πιστεύει στα εθνικά ιδεώδη! Κι αυτά, είναι η πραγματική Δημοκρατία και η κοινωνική Δικαιοσύνη!

Εκείνο που έχει καταστρέψει την Ελλάδα, είναι η Διχόνοια, η αλαζονεία και η σπουδαρχία3!

Κι απ’ την άλλη, όχι η ...ξενοφοβία, αλλά η ξενομανία.

Κώστας Βενετσάνος


1. Τα επτά «θανάσιμα αμαρτήματα» τα πιο μεγάλα (Magna Moralia), όπως τα κατέταξε η καθολική εκκλησία είναι: οκνηρία, αλαζονεία, λαιμαργία, λαγνεία, απληστία, οργή, ζηλοφθονία.
2. Βίας ο Πριηνεύς (625-540 π.Χ.) εκ των επτά σοφών της αρχαίας Ελλάδος.
3. Σπουδαρχία: πάθος για την εξουσία, αρχομανία, εξουσιολαγνεία.
 
 
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 guests και κανένα μέλος