(Το άρθρο γράφτηκε την Πέμπτη 19/2. Πιθανόν την ώρα που τυπωνόμαστε να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η ουσία του περιεχομένου ΔΕΝ αλλάζει και ως προς την έννοια του κράτους και ως προς τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας).

Μετά τις ιταμές και χυδαίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλώσεις των Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ κυρίως και τις συγχορδίες του συνοδοιπόρου τους τύπου, πρωτοστατούντος του γερμανικού, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα:

- Πολλές φορές, αν όχι πάντα, δεν έχει σημασία τόσο τι λες, αλλά πώς το λες. Δεν νομίζω να χρειάζεται να το αναπτύξω, ούτε να φέρω παραδείγματα.

- Ένας συνεταιρισμός - ένας γάμος, μια συμπόρευση - ΔΕΝ είναι βιώσιμος αν είναι ετεροβαρής.

Αν δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός, πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, κοινοί στόχοι, κοινό συμφέρον, αλλά αλληλοϋποβλέπονται και ο ένας κοιτάει πως θα «ρίξει» τον άλλον, αργά ή γρήγορα ο συνεταιρισμός αυτός διαλύεται και την ευθύνη, την υπαιτιότητα, την έχει αυτός που θέλει να επιβάλλει την ανισότητα υποσκάπτοντας το κοινό συμφέρον και την συνοχή της κοινότητας.

[Για εκείνους που δεν θυμούνται ή δεν ξέρουν, παραθέτω τις θέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του αρχιτέκτονα ένταξης της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ - Ε.Ε. όπως τις μεταφέρει ο τότε Υπουργός Γ. Κοντογεώργης: «Στον πρόεδρο (της ΕΟΚ) μετέφερα προσωπικό μήνυμα του Πρωθυπουργού που προειδοποιούσε ο Κων. Καραμανλής ότι δεν θα υπέγραφε ποτέ μια συνθήκη προσχωρήσεως που θα δημιουργούσε ανισότητες και διακριτική μεταχείριση σε βάρος της Ελλάδας [...] και ότι δεν θα εδίσταζε να καταγγείλει δημόσια μια παρόμοια τακτική της Κοινότητας (Ε.Ε.]1.

Η θέση αυτή δε συνάδει με την εν γένει συμπεριφορά Μέρκελ – Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ και λοιπών ακολούθων. Θα έτριζαν τα κόκκαλα του Κ.Κ. αν διάβαζε το άρθρο του Κρούγκμαν (N.Y. Times): Athenae Delenda Est (Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί) – κατ’ αναγωγή στην Καρχιδόνα.

Το τελεσίγραφο του Βερολίνου δια στόματος του Ολλανδού Ντάισελμπλουμ ήταν σαφές: Θα υπάρξει νέο euro working group (αυτό που πραγματοποιήθηκε χθες 20/2) μόνον εάν η Ελλάς υποβάλλει αίτημα παράτησης του τρέχοντος προγράμματος!

Η Αθήνα ως γνωστόν απέστειλε αίτημα στον πρόεδρο του Eurogroup «για επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA)» για έξι μήνες, ρίχνοντας απ’ τη μια πολύ “νερό στο κρασί της”, αλλά απογυμνώνοντας, απ’ την άλλη, το Βερολίνο από κάθε αιτίαση. Πράγμα που υπογράμμισε κι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την Πέμπτη μετά τη συνάντησή του με τον Δ/ντη της ΤτΕ Ι. Στουρνάρα: «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, αν πουν «όχι» στην πρότασή μας».

 

ΠΡΩΤΑ η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και η ΣΩΤΗΡΙΑ του ΛΑΟΥ

Όπως απεδείχθη και από την μεταστροφή του κόσμου υπέρ της Κυβέρνησης, μετά την περήφανη στάση της, ο λαός θέλει πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπειά του και την εθνική του ανεξαρτησία. Δεν δικαιούται ΚΑΝΕΝΑΣ ν’ αποδεχθεί μείωση της εθνικής ανεξαρτησίας που έχει κατακτηθεί με αίμα. Δεν δικαιούται κανένας να παραχωρήσει σε κανέναν την εθνική μας κυριαρχία ή μέρος αυτής. Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια είναι ανίσχυρη και ΑΚΥΡΗ.

Το αντίθετο θα ισοδυναμούσε με εθνική μειοδοσία. Ένας συνεταιρισμός, μια συμφωνία, ασφαλώς και περιέχει δεσμεύσεις. Αλλά ποιές δεσμεύσεις είναι πρακτικά και ηθικά αποδεκτές; Αν σου δίνω ένα δάνειο με ευνοϊκούς όρους για ν’ αναπτύξεις π.χ. την παιδεία σου, δικαιούμαι να σου ζητήσω να μου πεις το γενικό σου σχέδιο ανάπτυξης και τον γενικό απολογισμό διάθεσης των κονδυλίων. Όχι με λεπτομέρεια. Όχι ποιον θα βάλω Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο, ή αν θα ρίξω το βάρος μου στην πρωτοβάθμια ή τριτοβάθμια παιδεία, ούτε ποιά μαθήματα θα διδάξω.

Συμβουλές τεχνογνωσίας εφ’ όσον ζητηθούν, βρίσκονται εντός του πλαισίου επικοδομητικής συνεργασίας, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικές.

Αν πάρεις στεγαστικό δάνειο από την τράπεζα, μπορεί αυτή να ελέγξει την πρόοδο των εργασιών της οικοδομής, προκειμένου να εγκρίνει εκταμίευση του ποσού. Δεν σου υπαγορεύει τη διαρρύθμιση του σπιτιού, ούτε πόσους εργατοτεχνίτες θα έχει ο εργολάβος. Δεν σε υποχρεώνει να πάρεις εργολάβο. Χτίστ’ το μόνος σου, αν μπορείς.

Δεν είναι «μονομερής ενέργεια» να το βάψεις στα χρώματα της επιλογής σου, χωρίς να τους ρωτήσεις και χωρίς «την έγκρισή» τους. Το αν θ’ αυξήσεις ή θα μειώσεις το ΦΠΑ δεν είναι μονομερής ενέργεια. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κυρίαρχου κράτους. Άλλως δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Είναι χώρα υπό επιτροπεία! Είναι προτεκτοράτο. Σε ποιόν έχει δώσει ο Λαός τέτοια εξουσιοδότηση; ΔΕΝ το δικαιούται εξ’ άλλου ούτε ο ίδιος ο λαός να υποδουλώσει τα παιδιά του και να προσβάλλει τους πατεράδες του. Αυτό είναι η έννοια του Εθνους.

Οι δεσμεύσεις που ζητάει η Γερμανία κυρίως και οι δορυφόροι της δεν έχουν, όπως έχει αποδειχθεί θεμιτό και πρακτικό σκοπό και μάλιστα ελευθέρως αποδεκτό. Αποσκοπούνε στον έλεγχο της χώρας και στην αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, στην πτωχοποίηση και εξαθλίωση του λαού μας, με σκοπό την αρπαγή της περιουσίας του και την υποδούλωσή του, με μεροκάματα υποδούλων. Αυτοί δεν είναι συνέταιροι· είναι ύπουλοι νταβατζήδες!

Και ξεκαθαρίζω: Δεν μιλάω για τους λαούς και για τα φωτισμένα μυαλά. Μιλάω για τους «υπαλλήλους» των τραπεζών και για το ακόρεστο και άπληστο κεφάλαιο.

Και για να ολοκληρώσω με την τελεολογία των «δεσμεύσεων» και των «μέτρων» να πω ότι αυτά έχουν επιπλέον τιμωρητικό χαρακτήρα. Είναι στην νοοτροπία των Γερμανών που θεωρούν τον δανειολήπτη περίπου ένοχο, που πρέπει εκτός της αποπληρωμής να υποστεί και ποινή για την πράξη της δανειοληψίας. Το είχε πει από το 1880 ο Γερμανός Φρ. Νίτσε2.

Τέλος, θεωρώ ότι εάν δεν επέλθει συμφωνία που να εξασφαλίζει την εθνική ανεξαρτησία, την κρατική κυριαρχία και την κοινωνική αξιοπρέπεια, ΔΕΝ δικαιούται η κυβέρνηση να την κάνει αποδεκτή.

Επιτέλους, ας καταστήσει σαφές ότι τέτοια Ευρώπη ΔΕΝ την θέλουμε. Αλλά δεν θα φύγουμε εμείς, για να βγει το «διαζύγιο» εις βάρος μας. Αν συνεχίσουν την ίδια τακτική του Σόιμπλε, ας επωμιστούν την ευθύνη της διάλυσης της Ευρωζώνης, αν όχι και της Ευρώπης. Ευρώπη της Γερμανίας ή οποιασδήποτε Γερμανίας, δεν την δεχόμαστε. Οι Λαοί ΔΕΝ δέχονται!


1. Κωνσταντίνος Καραμανλής «ΑΡΧΕΙΟ», ίδρυμα Κ.Κ., τόμος 10ος, σελ. 399.
2. Φρ. Νίτσε: “Η Γενεαλογία της Ηθικής” (Γερμανικά “Schuld” σημαίνει “ενοχή” και προέρχεται από την πολύ ηθική έννοια “Schulden”, που σημαίνει “χρέη - οφειλές”.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 434 guests και κανένα μέλος