Ο ευρωπαϊκός Δήμος του σήμερα πρέπει να στηρίζει τους δημότες του μέσα από επτά πυλώνες

 

Ο δήμος που οραματιζόμαστε μπορεί να είναι πολύ καλύτερος και με πολύ ευρύτερες δικαιοδοσίες από ότι σήμερα. Αυτός είναι ο κεντρικός σχεδιασμός που υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Eνωση για τους δήμους ως το 2020.

Ας δούμε τις καλές πλευρές αυτού του σχεδιασμού και να δούμε πώς μπορούν οι ενημερωμένοι πολίτες αλλά και οι δραστήριοι συντελεστές της δημοτικής διοίκησης να διεκδικήσουν πολλά περισσότερα για τον Δήμο τους και να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, για την τοπική ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ευρωπαϊκός Δήμος του σήμερα πρέπει να στηρίζει τους δημότες του μέσα από τους εξής πυλώνες:

1. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες: Απλούστευση και «ψηφιοποίηση» των λειτουργιών των Δήμων που περιλαμβάνουν τα δεδομένα των δημοτών, τις πληροφορίες, τον προγραμματισμό, την οικονομική διαχείριση, την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, την παραγωγή τεχνικών έργων κλπ., ώστε οι δημότες να εξυπηρετούνται άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά, χωρίς ταλαιπωρία μέσω των υπολογιστών τους, των tablets και των κινητών.

2. Οικολογική (πράσινη) καινοτομία: Πράσινη στροφή της οικονομίας, με μοντέλα που προάγουν την αειφόρο ευημερία, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, τα τοπικά δίκτυα ανταλλαγής αγαθών. Για παράδειγμα ο οικοτουρισμός, που μπορεί να αναπτυχθεί στον δήμο μας λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος του παραλιακού μετώπου αλλά και της γειτνίασης με τον Υμηττό. Η Οικολογική (πράσινη) ανάπτυξη είναι το ενδεδειγμένο οικονομικό μοντέλο που προσαρμόζεται καλύτερα στην ιδιαιτερότητα του δήμου μας.

3. Πολιτιστική και δημιουργική επιχειρηματικότητα: Πολιτιστικά θεματικά πάρκα, ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του δήμου, π.χ. «περιηγητικές» ιστορικές διαδρομές, στον αμαξωτό δρόμο, στον Ναό "Απόλλωνος Ζωστήρος" που βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα!!!. Εξαγωγή πολιτισμού, παραδοσιακοί χοροί, παραδοσιακά προϊόντα, Ελληνική κουζίνα, Ελληνική μουσική, παραδοσιακή ναυτική παράδοση.

4. Επιχειρηματικότητα: Ο δήμος του μέλλοντος πρέπει να προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες στους δημότες μέσω των οποίων να τους βρίσκει εργασία (γραφείο ευρέσεως εργασίας), να υποστηρίζει με συγκεκριμένες ενέργειες τους πολίτες για να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις (start-ups), να κατευθύνει και να ενημερώνει τους δημότες προς ποιους κλάδους να κατευθυνθούν (πχ. τώρα η Ευρώπη προβλέπει ότι η κλάδοι digital, IT & Internet θα έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη). Επίσης να υπάρχει υπηρεσία ενημέρωσης και στήριξης για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, γιατί υπάρχει χαμηλή συμμετοχή στα προγράμματα και απορρόφηση κονδυλίων.

5. Εξοικονόμησηενέργειας: ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των συστημάτων φωτισμού σε δημόσιους χώρους και πλατείες (φωτισμός LED). Εκσυγχρονισμός και βελτίωση των δημοσίων κτηρίων (θερμικό περίβλημα, ενεργειακά κουφώματα, πράσινες στέγες). Αυτά μεταξύ άλλων και την αποδοτική λειτουργία των κτηρίων με έξυπνη διαχείριση της ενέργειας θα συμβάλουν στην αποτελεσματική μείωση των εξόδων, ώστε να απελευθερωθούν πόροι που θα κατευθυνθούν προς του πολίτες

6. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στους δήμους είναι μια δράση που προβλέπεται πανευρωπαϊκά με χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εκσυγχρονιστεί και να περιορίσει το κόστος λειτουργίας για να αυξήσει τα έσοδα. Επίσης με αυτό τον τρόπο ο δήμος βοηθά στο να μειωθούν οι ρύποι που εκπέμπει συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών.

7. Βιώσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι δήμοι χρειάζονται μέσα μαζικής μεταφοράς που να είναι βιώσιμα, να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, να είναι προσβάσιμα σε όλους τους δημότες (χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς). Πολύ σημαντικές θα είναι οι καινοτόμες λύσεις με ηλεκτρικά μέσα, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά ποδήλατα και καινοτόμο σχεδιασμό για μοίρασμα των ίδιων μέσων μεταξύ των πολιτών, με συγκεκριμένους σταθμούς επαναφόρτισης και ανταλλαγής.

Τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται ως αποσπάσματα από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλα ειναι σχεδιασμενα απο την Ε.Ε και υλοποιούνται ήδη σε πολλούς ευρωπαϊκούς δήμους. Μπορούν να πραγματοποιηθούν και στους δικούς μας δήμους αρκεί να υπάρχουν στις κατάλληλες θέσεις άνθρωποι με γνώσεις και διάθεση για εκσυγχρονισμό.

Μιχάλης Στεφανίδης
Οικονομολόγος Στέλεχος ΑΠΕ
Υποψήριος Δημοτικός Σύμβουλος
"Ανεξάρτητη Κίνηση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης"

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 164 guests και κανένα μέλος