Η Αθήνα των δεκαετιών ’70 και ’80 είχεν εκτός από ομορφιές, τις οσμές της τις μαγικές και τις γεύσεις της τις πλανεύτρες. Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα φίλος με το φαγητό, αλλά όταν θυμόμουν ότι έπρεπε και να φάω, ή αν ήθελα να καθίσω λίγο σ’ ένα τραπέζι με μιά καλή παρέα, ήξερα όλα τα στέκια που πρόσφεραν από μιά καλή τυρόπιτα, μέχρι ένα gourmet γεύμα υψηλών απαιτήσεων. Πολύ κοντά στο γραφείο μου βρισκόταν ένα γαστριμαργικό σημείο αναφοράς των Αθηναίων εκείνης της εποχής: Το λουκουματζίδικο του Κτιστάκη, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ένα μαγαζάκι-«τρύπα» μ’ δένα ακόμα πιό στενόχωρο πατάρι και τέσσερα σιδερένια στρογγυλά τραπεζάκια. Όμως, εκείνα τα μικρά, σφαιρικά λουκουμαδάκια του έσπαγαν τις μύτες των περαστικών κι έκαναν Αθηναίους και τουρίστες να παραμιλάνε. Συνταγή μυστική και αυστηρά φυλασσόμενη, που «έστελνε» τον έκθαμβο ουρανίσκο σου να ψάχνεται, πως μέσα σ’ εκείνη την ξεμυαλίστρα μπαλίτσα είχε διεισδύσει το υγρό θαύμα με τη γεύση και τ’ άρωμα του  μελιού και του λεμονιού.
Είχα ανακαλύψει πως εκείνοι οι ξακουσμένοι λουκουμάδες του ταλαντούχου Ηρακλειώτη Κτιστάκη, είχαν αγχολυτική επίδραση. Επίσης άνοιγαν δύσκολες πόρτες. Όποτε με κύκλωνε το άγχος των προθεσμιών στην παράδοση ενός εντύπου που είχα αναλάβει, ήξερα πως έπρεπε κι εγώ με τη σειρά μου να αγχώσω τους συνεργάτες μου κι αυτό ήταν κάτι που το μισούσα. Οι ζεστές μελωμένες μπαλίτσες με το υγρό θαύμα μέσα τους και το σουσάμι πάνωθέ τους, βοηθούσαν πάντοτε την κατάσταση όποτε διάβαινα γκαζωμένος την πόρτα ενός ατελιέ χρωματικών διαχωρισμών, ενός τυπογραφείου, ενός βιβλιοδετείου. –«Τους λουκουμάδες τους βλέπω, αλλά δες κι εσύ τι λένε τα μάτια μου και πρόσεξε τι θα πεις», μου είπε μιά μέρα ένας τυπογράφος στα Εξάρχεια, με το που μπήκα στο τυπογραφείο με τα αγχωμένα χρωμοφάν υπό μάλης και τον γνωστό «δούρειο ίππο» του Κτιστάκη στο δεξί χέρι. Μ’ άλλα λόγια: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», που είπε ο Όμηρος.
Σε μιά πόλη που δεν κοιμόταν ποτέ και σε μιά δουλειά με εξοντωτικά απελευθερωμένο ωράριο, είχα βρει κι εγώ τους δικούς μου τρόπους καταπολέμησης του άγχους. Ένας ήταν η Πλάκα, η «συνοικία των θεών». Ήξερα κι αγαπούσα κάθε δρομάκι αυτής της μικρής όασης, που μόλις διαβείς το κατώφλι της, θαρρείς και κλείνει την πόρτα στην πολύβουη Αθήνα πίσω σου και σε προσκαλεί να σε τρατάρει στ’ αρχονταρίκι της παλιάς της ομορφιάς και ανθρωπιάς. Τη γνώρισα παιδάκι στις δόξες της αθηναϊκής ταβέρνας και της μπουάτ του «νέου κύματος», την νυχτοπερπάτησα νέος επί χούντας και πρώτης μεταπολίτευσης, όταν είχε μασκαρευτεί σαν φτιασιδωμένη πορνοστάρ και την ξαναβρήκα τότε που ο συχωρεμένος ο Αντώνης Τρίτσης, πρώτος υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ., άδραξε την κεφαλλονίτικη μαγκούρα και ξεβρώμισε τους δρόμους με τις γαζίες και τα γιασεμιά από τα χαμαιτυπεία και τα καταγώγια.
Μιά άλλη, αγχολυτική πρωϊνή όαση, ήταν για μένα η πλατεία Κοτζιά, μπροστά στο Παλιό Δημαρχείο, πριν η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη παραπλανηθεί από το «αδελφάτο» και τους λοιπούς χρυσοπληρωμένους συμβούλους της και δώσει εντολή ν’ ανασκαφτεί συθέμελα η φιλόξενη εκείνη πλαταιούλα. Εκατομμύρια επί εκατομμυρίων πεταμένα για να βρουν τελικά κάτι αρχαιολόγοι της συμφοράς μερικά «δοχεία νυκτός» των αρχαίων προγόνων μας, λες κι όλη η Αθήνα δεν κάθεται πάνω στην αρχαία πόλη. Στο καφενεδάκι της πάλαι ποτέ πλατείας Κοτζιά, είχα ξαναγεμίσει πολλές φορές τις μπαταρίες μου, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια –το λατρεύω αυτό το παραμυθένιο δέντρο. Συνήθως προηγείτο μιά επίσκεψη στο απέναντι οπλοπωλείο του Καλκαντζάκου για να θαυμάσω και να δοκιμάσω τα νεοφερμένα «εργαλεία» και κάποιες φορές πριν από τον καφέ στην πλατεία, χανόμουν για λίγο στο αρχείο παλιών εφημερίδων του δημαρχείου, ιδιαίτερα μιάν εποχή που είχα φάει δημοσιογραφικό «κόλλημα» με την υπόθεση Μαξ Μέρτεν, του Γερμανού διοικητή Θεσσαλονίκης επί Κατοχής.
Αλλ’ ευτυχώς πάντοτε, μετά από μιά κουραστική μέρα έρχεται η νύχτα. Η Αθήνα της νύχτας είχε τα δικά της ακαταμάχητα όπλα απέναντι στην ξελογιάστρα παραλία και στις «επώνυμες» πίστες της. Είχε τις δικές της απαντήσεις στο «που πάμε απόψε;». Απαντήσεις για κάθε γούστο, από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο απαιτητικά. Όποτε ξεπόρτισα στη νύχτα της, δεν μ’ άφησε ποτέ παραπονεμένο. Άλλωστε δεν υπήρξα ποτέ μονόχνωτος. Μπορούσα κάλλιστα στην ίδια νύχτα ν’ αφήνομαι στη μαγεία της «Τραβιάτα» στη Λυρική Σκηνή και στη συνέχεια να ρίχνω ζεϊμπεκιές σε παραδοσιακό κουτούκι, ή να ξεβιδώνομαι στην πίστα της «Αρχιτεκτονικής».
Η «Αρχιτεκτονική» ήταν μία από τις πρώτες ντισκοτέκ που άνοιξαν στην Αθήνα των ’70, εκεί στο υπόγειο μιάς στοάς ψηλά στην Πανεπιστημίου. Την ονόμασαν έτσι οι ιδρυτές της, δυό φίλοι απόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής Σχολής, με πολύ μεράκι και καλό γούστο. Μικρή, η πιό μικρή ντισκοτέκ που έχω δει, με εξαιρετικά ψαγμένους και τον ντισκ τζόκεϊ και τον μπάρμαν. Ήταν ανοιχτή επί 24ώρου βάσεως γιατί εσύ μπορεί να γουστάριζες στις 11 το πρωί να χορέψεις με την παρέα σου το “Nights in white satin” των Moody Blues. Η ένταση της μουσικής ποτέ δεν σε ξεκούφαινε. Καθαρή διασκέδαση, από τον χώρο και τα ποτά μέχρι τις καθαρές εξηγήσεις σε όποιον χαζό δεν καταλάβαινε την διαφορά μεταξύ «Αρχιτεκτονικής» και κάποιων άλλων ντισκοτέκ. Το τηλέφωνο του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος στη Λέκκα ήταν πάντα σε εύκαιρη θέση στον πάγκο του μπάρμαν και ο τότε διοικητής, πατέρας συμμαθητή μου στη Λεόντειο Νέας Σμύρνης, ήταν λεβεντάνθρωπος κι ήθελε τη νύχτα της επικράτειάς του ανοιχτή στη διασκέδαση, αλλά καθαρή από κάθε βρωμιά. Και ως γνωστόν, πολλές-πολλές μαγκιές επί Χούντας δεν περνούσαν, για να λέμε τα μεν, να λέμε και τα δε.

Η κάλπικη «δημοκρατία» μας που άνοιξε τις πύλες της Πατρίδας στους νέους κατακτητές της, μετέτρεψε και την Αθήνα που αγάπησα σε ανεξέλεγκτη χωματερή. Τη βρίζει, τη βρωμίζει και την εξαθλιώνει συστηματικά τα τελευταία 20 χρόνια, την μεταβάλει σε αποκαϊδια κόπων και ονείρων, όπως τ’ αποκαϊδια του «Μινιόν» και του «Κατράντζος», που ξύπνησε ένα πρωί παραμονές Χριστουγέννων του’80 η Αθήνα κι έκλαιγε μπροστά στους μαυρισμένους σκελετούς των δύο ελληνικών πολυκαταστημάτων-στολιδιών της, μην ξέροντας τότε ότι έκλαιγε μπροστά στα επισκεπτήρια του μαύρου μέλλοντός της. Ακόμα κι αν ίσχυε ότι «μαζί τα φάγαμε», τρισάθλιε γραικύλε, μόνοι σας κάψατε όσα οφείλατε να προστατεύετε, ω αντιπροσωπευτικότατε των ομοίων σου.
Αλλά τι λέω τώρα; Μόνο η ψυχή προστατεύει. Κι αυτό που θαρρείτε πως έχετε για ψυχή, στην κοιλιά σας εδρεύει, χρυσοπληρωμένες, αδηφάγες σαπιοκοιλιές είσαστε, τίποτε παραπάνω.

Κι ήθελα τόσο πολύ να μπορούσα να τη δείξω εκείνη την Αθήνα μου, σ’ έναν άνθρωπο ωραίο και μαγικό σαν την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα στο λόφο του Φιλοπάππου.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 128 guests και κανένα μέλος