Σύμφωνα με τη national geographic, η πιο όμορφη φυλή του πλανήτη, ζει σε νομάδες και διασχίζει τη Σαχάρα. Η φυλή αυτή λέγεται Τουαρέγκ (Tuareg). Τα άτομα της φυλής εξαναγκάστηκαν να ασπαστούν το μωαμεθανισμό, αλλά ζουν μια δική τους απελευθερωμένη ζωή, στο πλαίσιο της ιδιόρρυθμης κοινωνίας τους.

Το ελαφρά σοκολατένιο χρώμα της επιδερμίδας τους δένει αρμονικά με τα υπέροχα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, που εκπέμπουν μια ανείπωτη φωτεινή γλύκα! Τα καλλίγραμμα κορμιά τους είναι ντυμένα με το αγαπημένο τους χρώμα· το γαλάζιο. Με γαλάζια τουλπάνια τυλίγουν τα κεφάλια τους και το πρόσωπό τους και αφήνουν να φαίνονται μόνο τα μάτια τους, όχι όμως οι γυναίκες όπως συνηθίζεται στους Μωαμεθανούς, αλλά οι ...άντρες*! Αντίθετα οι γυναίκες έχουν ακάλυπτα τα πανέμορφα πρόσωπά τους, με έντονο βάψιμο και ρίχνουν μια γαλάζια μαντίλα στα κεφάλια τους για διακοσμητικούς λόγους, που τις κάνει πιο όμορφες και πιο προκλητικές!

Οι γυναίκες είναι πολύ απελευθερωμένες και δέχονται τον σεβασμό των ανδρών. Πριν παντρευτούν μπορούν να έχουν πολλούς εραστές, τους οποίους όταν πηγαίνουν στη σκηνή του πατέρα τους, όλα τα άτομα της οικογένειας φεύγουν για να μην τους ενοχλήσουν!

Ένας από τους εραστές μπορεί να γίνει ο σύζυγος της κοπέλας, αφού μόνες τους διαλέγουν τους συζύγους τους. Ο πατέρας δίνει για προίκα στην κόρη του μόνο ζώα, τα οποία παρέχουν ένα σοβαρό οικονομικό όφελος, που το χρησιμοποιεί η γυναίκα για τα προσωπικά της έξοδα!

Μετά το γάμο παραμένει αυτόνομη και αυτόβουλη η γυναίκα και δέχεται το σεβασμό όλης της οικογένειας.

Ο καλλωπισμός των γυναικών είναι συνδεδεμένος με τα ακριβά ρούχα και κοσμήματα.

Οταν ο σύζυγος δεν συμπεριφέρεται σωστά στη γυναίκα του, εκείνη και μόνο έχει το δικαίωμα να ζητήσει διαζύγιο και ο σύζυγος αφήνει τη σκηνή του στη γυναίκα και επιστρέφει στη μητέρα του μόνο με την καμήλα του! Τα παιδιά τα κρατάει η γυναίκα, αν υπάρχουν, ενώ ο πατέρας καλύτει τα έξοδά τους.

Οι διαζευγμένες γυναίκες για να βρουν καινούργιο σύζυγο, διοργανώνουν ειδικά πάρτι για να κάνουν νέες γνωριμίες με άντρες.

Παρ’ όλα αυτά η κοινωνία τους δεν είναι μητριαρχική. Οι άντρες μόνο συζητούν για την πολιτική ή για διεθνή θέματα, αλλά πολλές φορές ζητάνε και τη γνώμη των γυναικών της οικογένειας.

Η μεγαλύτερη αγένεια για έναν άνδρα, είναι να φάει μπροστά στην πεθερά του, ενώ απαγορεύεται να φάει μπροστά σε μια γυναίκα με την οποία δεν έχει ερωτική σχέση!

Όσοι από τους Tuareg ζουν στη Ν.Δ. Λιβύη, απειλούνται και διώκονται από τους ISIS, ενώ όσοι ζουν στο Μάλι, στο Νίγηρα και Βόρεια της Νιγηρίας καταδιώκονται από την Μπόκο Χαράμ**! Παρ’ όλες όμως τις απειλές οι τουαρέγκ συνεχίζουν να ζουν στην ωραία κοινωνία τους, αφού ούτε ο “πανδαμάτωρ” χρόνος δεν μπόρεσε να τους αλλάξει τη νοοτροπία τους, που ίσως σοκάρει και την “προοδευτική” δύση.

Φαίδρα Φραγκομανώλη - Κοκκόλα


* Είναι ντροπή για τον άντρα να βγάλει το πέπλο του (αλάσο). Το αλάσο, το μπλε ύφασμα που καλύπτει το πρόσωπό του είναι πηγή περηφάνιας και ένδειξη κοινωνικού στάτους. Τα υφάσματα αυτά συχνά έρχονται από μακριά και κοστίζουν ακριβά. Ένας άντρας χωρίς αλάσο δεν είναι κανονικός άντρας Αυτό το κομμάτι ύφασμα είναι τόσο συνδεδεμένο με τους Τουαρέγκ που τους έχει δώσει το όνομά του. Παλιά που τα υφάσματα βάφονταν στα σπίτια με φυτικές χρωστικές, άφηναν μια μόνιμη μπλε απόχρωση στο δέρμα των αντρών που τα φορούσαν. Έτσι οι Τουαρέγκ ονομάστηκαν “Μπλε Άνθρωποι”.

** είναι εξτρεμιστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη βόρεια Νιγηρία.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 137 guests και κανένα μέλος