Αστρονομία λέγεται η επιστήμη που ερευνά τα ουράνια σώματα και θεμελιώθηκε από αρχαίους Ελληνες φιλόσοφους, ενώ είχε για προστάτιδά της τη Μούσα Ουρανία. Η εφεύρεση του τηλεσκόπιου βοηθάει στην πρόοδό της, αλλά αγνοήθηκε το Μεσαίωνα σαν επιστήμη. Σήμερα όμως βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και συχνά είναι συνώνυμη με την Αστροφυσική!

Το σύμπαν αποτελείται από αστρικά συστήματα που έχουν το καθένα εκατομμύρια άστρα (ήλιους), με πλανήτες, δορυφόρους, κομήτες, μετεωρίτες και νεφελώματα. Αυτά τα αστρικά συστήματα οι αρχαίοι πρόγονοί μας τα ονόμασαν Γαλαξίες, γιατί έχουν λευκή φωτεινότητα σαν να σχηματίζουν “γαλακτικές οδούς”. Σύμφωνα με την Μυθολογία μας, οι Γαλαξίες σχηματίστηκαν από το γάλα της Ηρας, όταν πετάχτηκε ψηλά, επειδή δεν ήθελε να θηλάσει τον Ηρακλή!

Υπάρχουν 120 δισεκατομμύρια γαλαξίες, με διάφορα σχήματα, μεγέθη και λαμπρότητες. Ο δικός μας Γαλαξίας, έχει σπειροειδές σχήμα, όπως και οι Γαλαξίες της Ανδρομέδας (Messier M31) και του τριγώνου (M33).

Κάθε Γαλαξίας έχει κεντρικό πυρήνα και γύρω του περιφέρονται τα ηλιακά συστήματα με τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους. Τα αέρια που επικρατούν είναι το Υδρογόνο και το Ηλιον, ενώ υπάρχει διάχυτη αστρική σκόνη και “αόρατη μαύρη ύλη”, που σχηματίζει τεράστιες μαύρες τρύπες, που καταπίνουν μικρούς Γαλαξίες!

Τα νεφελώματα σηματοδοτούν ετοιμοθάνατους αστέρες, δηλαδή supernova, όπως το νεφέλωμα του Μαγγελάνου στο Γαλαξία μας.

Ο Γαλαξίας μας έχει 400 εκατομμύρια ηλιακά συστήματα και 1000 “σμήνη” αστέρων, που το πλησιέστερο στη Γη είναι “Πλειάδες”, η γνωστή μας Πούλια. Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, με τον αστερισμό του Κυνός, που έχει τον τριπλό ήλιο τον “Σείριο” και φαίνεται με γυμνλο μάτι, βρίσκεται πιο κοντά μας, απ’ όλους τους άλλους Γαλαξίες και οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι οι Θεοί τους, ήταν επιστήμονες που ήρθαν στη Γη μαζί με τους Ελληνες πριν 12.450 χρόνια για να εκπολιτίσουν τους λαούς της Γης: Επειδή ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας συνέχεια μας πλησιάζει, σε 5-6 δισεκατομμύρια χρόνια θα ενσωματωθεί μαζί μας σε μια λαμπρή αστρική αγκαλιά!!!

Φαίδρα Φραγκομανώλη - Κοκκόλα

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 223 guests και κανένα μέλος