Στον χώρο αυτό περνάμε αρκετό χρόνο, και δεν είναι μόνο για το φαγητό. Λόγω του ότι είναι ο μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος του σπιτιού αλλά σε λίγα τετραγωνικά, κυριαρχεί μια στενότητα, μια δυσκολία μετακίνησης ή απόθεσης αντικειμένων. Συστήνεται να υπάρχει ένα πτυσσόμενο τραπέζι με σπαστές καρέκλες. Σε περίπτωση σχήματος Π, οι αντικριστές πλευρές να μην απέχουν λιγότερο από 1,5μ. Αν υπάρχει τραπεζαρία σε σαλόνι δίπλα, να μην χρησιμοποιείτε το τραπέζι στην κουζίνα ή το πάσο. Σημείωση: Μην λυπάστε να χρησιμοποιείτε την τραπεζαρία επειδή κοστίζει. Για εσάς την αγοράσατε κι όχι για τους ξένους που έρχονται 2-3 φορές το χρόνο. Ταξινόμηση: Αποθηκεύετε τα σερβίτσια και τα ποτήρια σε εύκολα προσβάσιμο ντουλάπι που δεν εμποδίζεται από την πόρτα του ψυγείου ή την κουζίνα. Μην υπερφορτώνετε τα συρτάρια ή τα ντουλάπια με αντικείμενα και ειδικά, κάποια άσχετα με την κουζίνα. Σκεφτείτε επίσης, πως το ψυγείο πρέπει να είναι στο πιο σκιερό μέρος και σε απόσταση απ' την κουζίνα για να αποδίδει οικονομικά.

Μια φορά τον χρόνο αδειάζετε όλα τα αντικείμενα απ' τα ντουλάπια και ελέγξτε τυχόν χαραμάδες πίσω ή σπασίματα, και στο νεροχύτη για διαρροές. Επίσης αν τα ντουλάπια ''κρεμάσουν'' ή δεν κλείνουν καλά. Οι ανεπιθύμητοι ''επισκέπτες'' εισβάλλουν από κάτω, πίσω, τους σωλήνες, τα άλλα δωμάτια, το παράθυρο. Το θέμα όμως είναι να μην κάνουν φωλιά ή πέρασμα.

Συνήθως οι κουζίνες αποτελούνται από ξύλινες σκούρες αποχρώσεις, λίγες ανοιχτότερες, και ελάχιστες σε άσπρο χρώμα. Ότι και να είναι απ' αυτά, κυριαρχεί μια μονοτονία ενός χρώματος. Δεν είναι κακό να έχουμε μια κουζίνα με περισσότερη ζωντάνια. Οι κουζίνες με έντονα χρώματα, κάδρα, φώτα, φέρνουν μια καλύτερη διάθεση, μας τραβούν την προσοχή ώστε να μην βαριόμαστε τρώγοντας, ή και ακόμα να μην ανοίγουμε την τηλεόραση. Όλα αυτά συντελούν στο να τρώμε καλύτερα και να μην φεύγουμε αμέσως μετά για το σαλόνι ή το δωμάτιο μας.

Διακόσμηση με ελάχιστο κόστος: Βάλτε ένα θέμα. Πχ: Κολλήστε αυτοκόλλητα μουσικών συμβόλων στα ντουλάπια και το ψυγείο και 1-2 κάδρα ίδιου θέματος στον τοίχο. Δεύτερο παράδειγμα: Αλλάξτε τα πόμολα, τα σκαμπό και κάποια ποτήρια σε ένα (έντονο) άλλο χρώμα που υπάρχει στο σαλόνι ή τον χώρο. Τρίτο: Μπορείτε να πάρετε χρωματιστές αυτοκόλλητες ταινίες και να φτιάξετε περιγράμματα, κάθετες ή οριζόντιες γραμμές στα ντουλάπια. Επιπροσθέτως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και 2-3 μικρά φυτά εσωτερικού χώρου πάνω στο πάσο ή στον πάγκο.

Σε κάθε περίπτωση η κουζίνα είναι ο χώρος που απαιτεί τη μεγαλύτερη φροντίδα υγιεινής στο σπίτι, γι' αυτό εκτός από ωραίος και άνετος, θα πρέπει να είναι και πάντα τακτοποιημένος και καθαρός, και με απλές κινήσεις μπορεί να γίνει και το σημείο ενδιαφέροντος του σπιτιού.           

Αποστόλης Βιτάλης

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 239 guests και κανένα μέλος